Dit rijgedrag is slecht voor je auto

Drempels verkeersdrempels snelheidsremmers

Je wilt je auto in topconditie houden. Om je daarbij te helpen, benoemen we hier rijgedrag dat je moet vermijden als je jouw auto zo lang mogelijk in goede staat wilt houden.

Je rijgedrag heeft invloed op de levensduur van je auto. Je vindt hieronder enkele tips waarmee je auto minder zal slijten. Als je erop let, zul je langer plezier hebben van je trouwe vierwieler!

Je hand op de versnellingspook laten rusten

Als je een handgeschakelde versnellingsbak hebt, houd je rechterhand dan aan het stuur als je niet schakelt. Je hebt dan meer aandacht voor het sturen. Als je je hand op de versnellingspook laat rusten, beschadig je het mechaniek. De pook is verbonden met een bedieningsstang. Deze activeert een vork die in contact staat met de tandwielen. Wanneer er druk op wordt uitgeoefend, schuurt de vork tegen de zogeheten synchromeshringen van de tandwielen, waardoor deze sneller slijten.

Van onze partner
Meet je bandenspanning regelmatig!
Je kunt daarvoor gemakkelijk een bandenspanningmeter in de auto hebben liggen. Bestel er bijvoorbeeld één uit de top-10 bandenspanningmeters bij bol.com!

Snel verkeersdrempels nemen

Verkeersdrempels worden in ons land én in het buitenland steeds talrijker. Ons land behoort zelfs tot de landen met de meeste drempels van Europa! Ze zijn bedoeld om automobilisten te dwingen langzamer te rijden. Sommige drempels kunnen werkelijk agressief zijn, met een scherpe hellingshoek. Toch aarzelen sommige chauffeurs niet om over deze hindernis te racen.

Dit raden we natuurlijk af. Door snel over een verkeersdrempel te rijden, beschadig je het veersysteem van je auto. Er zijn drempels in het land die de garagehouders veel extra omzet bezorgen door gebroken veren. En als je auto een beetje laag staat, kunnen ook de bumper en de onderkant van je auto de betonnen stoep raken en beschadigd raken. Is je auto verlaagd, dan kun je drempels vaak het beste nemen met minder dan 30 km/h. En als je auto erg laag staat, rijd er dan diagonaal overheen.

Te zacht of te hard opgepompte banden

De juiste bandenspanning is belangrijk voor het brandstofverbruik (of stroomverbruik) van je auto. Als de druk nog maar 0,4 bar lager is dan de aanbevolen druk kan je verbruik al stijgen. Bovendien verkort je ook de levensduur van de band, omdat het loopvlak niet op de juiste manier op het wegdek wordt gedrukt. Daarbij maak je met een of meer zachte banden ook meer kans op een ongeval, omdat de wegligging op zachte banden duidelijk minder is.

Omgekeerd is het geen goed idee om je banden te hard op te pompen. Het totale gewicht van het voertuig wordt dan gedragen door het centrale loopvlak. De band zal daarom sneller slippen of zelfs barsten bij het raken van een kuil of stoeprand.

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!

Te bruusk remmen

Veel remmen zorgt ook voor een grotere slijtage aan je auto. Aan de ene kant verslijt je daar je remschijven en -blokken mee, maar deze rijstijl verhoogt ook het verbruik. Je remmen kunnen een langere levensduur krijgen door een soepeler rijgedrag aan te wennen. Ook kan het hogere verbruik van brandstof flink oplopen in vergelijking met ‘normaal’ rijden waarbij je anticipeert op de situaties.

Om bruusk remmen te voorkomen, moet je er gewoon aan denken om vooruit te kijken, vaker op de motor af te remmen en vooral te anticiperen op het verkeer en de weg.

Veel korte ritten

Deze valkuil geldt met name voor dieselauto’s. Voor een optimaal gebruik moeten dieselmotoren op temperatuur kunnen komen. Rijd je minder dan pakweg tien, vijftien kilometer, dan kun je rekenen op hogere slijtage. Zeer korte ritten leiden nogal eens tot verstopping van de injectoren. Een simpele afzetting van 5 micrometer op een injector is al genoeg om de doorstroming ervan te verminderen! Dat merk je door vermogensverlies Je kunt ook rekenen op een hoger verbruik en je kunt je motor beschadigen. Heb je een roetfilter, dan kan dat ook sneller verstopt raken als je alleen maar korte afstanden rijdt bij lagere snelheid. Juist door regelmatig een afstand op de snelweg te rijden, wordt de motor warm genoeg om het roetfilter te reinigen.

Weinig brandstof in de tank

Vaak hebben we de neiging om tot het laatste moment te wachten met tanken. Naast het risico dat de brandstof opraakt, is rijden met een bijna lege tank slecht voor de motor. In de brandstof verzamelt zich altijd wat vuil en bezinksel en als de tank bijna leeg is, kan dat vuil terechtkomen in de benzinepomp en in het brandstoffilter.