Wat is een goede bandenspanning?

bandenspanningstabel

De bandenspanning is belangrijk voor verschillende aspecten van het rijgedrag en de slijtage van de banden. Wat is voor jouw auto de goede bandenspanning?

De meeste auto’s hebben een bandenspanning die ligt tussen de 1,8 en 3,2 bar. Bar is de eenheid waarmee je de luchtdruk meet. Eigenlijk is de bandenspanning de overdruk ten opzichte van de buitenlucht. De normale luchtdruk is namelijk 1 bar. En als je het hebt over 0 bar, dan is er sprake van vacuüm.

Goede bandenspanning voor je auto

Hoe weet je wat de bandenspanning voor je auto is? Daarvoor zijn verschillende plaatsen om dat te zien.

  • Het instructieboekje vermeldt de bandenspanning
  • De meeste auto’s hebben een sticker met daarop de bandenspanning staan. Die vind je bijvoorbeeld in de deurstijl aan de bestuurderskant of in de tankklep. Ook kun je kijken bij een zonneklep of het dashboardkastje.
  • Bij een luchtpomp van een benzinestation zie je vaak borden staan met een bandenspanningstabel voor verschillende auto’s. Dat is gemakkelijk, maar deze gegevens zijn vaak achterhaald.

Je meet de bandenspanning het beste als de auto nog niet (lang) heeft gereden. De lucht in de banden moet namelijk koud zijn om het goed te weten.

Bandenspanning voor zware omstandigheden

De bandenspanning die is geadviseerd kan wisselen in verschillende gebruiksomstandigheden. Bijvoorbeeld of je vaak alleen rijdt of dat je zwaar beladen bent. Dan moet er ook meer lucht in de banden gaan. Dat staat dan aangegeven op de sticker en in het instructieboekje.

Daarnaast is het ook vaak beter een iets hogere spanning te hebben als je regelmatig snel rijdt, bijvoorbeeld op de snelweg.

Banden verliezen lucht

De banden verliezen altijd een beetje lucht. Ze zijn namelijk niet 100% luchtdicht. Reken dat ze per maand een klein percentage kwijtraken. Maar als je in een spijker bent gereden of als de velg is beschadigd, dan kan de band sneller leeglopen. 

Hoe kun je lucht in je banden controleren?

Daarom is het goed om regelmatig, bijvoorbeeld een keer per maand, te controleren. Je kunt dat meestal doen bij een benzinestation. Veel auto’s hebben een bandenspanningscontrolesysteem. Dat houdt vaak niet de specifieke luchtdruk bij maar een verschil tussen de wielen. Daardoor kun je wel weten dat een band lek raakt maar niet of de hoeveelheid lucht in de banden optimaal is. En dat wil je wél weten! Dan moet je het toch zelf even meten.

Ook kun je handige apparaatjes kopen. Die zijn meestal niet duur en je bergt ze gemakkelijk op in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje of onder de bagageruimte.