Zo draag je de autogordel als je zwanger bent

Skoda gordel

We weten allemaal hoe belangrijk het is om een autogordel om te doen. Maar hoe draag je de autogordel als je zwanger bent met een dikke buik?

Het is een uitdaging om comfortabel én veilig de autogordel om te doen als je een kindje verwacht. Immers: áls je een ongeluk krijgt, dan zal de gordel zich met kracht aantrekken en gaat het dan wel goed met het kind? Let dus even op met de autogordel als je zwanger bent en daarvoor geven we samen met Ouders van Nu enkele tips.

Aandachtspunten voor de autogordel als je zwanger bent

Leg de autogordel zo aan dat je de autogordel tegen je schouder, dan tussen de borsten en daarna naast (dus niet bovenop) je buik valt. Het deel van de gordel dat over je bovenlichaam valt moet stevig rusten op het sleutelbeen tussen de nek en schouder. Niet te los en niet te strak, zodat de gordel tijdens het autorijden goed op z’n plek blijft en niet over je lichaam (en dus ook je buik) heen en weer beweegt. Maak niet de fout om het bovenste deel van de gordel onder je arm te doen, voor meer comfort. Dit vermindert de algemene veiligheid en kan bij een ongeluk ernstig letsel veroorzaken.

De riem die normaal gesproken om je buik zit, moet nu onder je buik komen te vallen. Bij het straktrekken van de gordel loop je het minste risico op gevolgen van de baby.

Zelf rijden? Stoel niet te ver naar voren

Ga je zelf rijden? Het goed dragen van de gordel begint dan al met het instellen van de stoel. Als die goed is ingesteld, dan ga je zitten. Zet je autostoel zo ver mogelijk naar achter. Zorg er hierbij wel voor dat je nog veilig kunt rijden. Met redelijk gestrekte armen moet je de polsen nog op de bovenrand van het stuur kunnen leggen. Door ruimte te maken minimaliseer je de impact van de airbag mocht je een auto-ongeluk krijgen.

Als je als zwangere vrouw toch betrokken bent geraakt bij een ongeluk, breng daarna altijd een bezoek aan de gynaecoloog of verloskundige. Ook kleine ongelukken kunnen toch complicaties veroorzaken.