Zo helpen rijhulpsystemen je door de file te komen

file matrixbord wisselstrook

Moderne auto’s hebben steeds vaker hulpsystemen aan boord die het besturen gemakkelijker maken. AutoWeek zocht uit hoe rijhulpsystemen je helpen door de file te komen.

Als je een nieuwe auto bestelt, dan is het bijna onvermijdelijk dat je kunt kiezen uit verschillende hulpjes die het besturen van je auto gedeeltelijk uit handen nemen: dynamische cruisecontrol, verkeersbordherkenning en file-assistenten zijn daarvan treffende voorbeelden. Deze rijhulpsystemen kunnen je goed helpen soepel door de file te rijden. Specialist op gebied van moderne technologie in auto’s Mark Maaskant geeft tips hoe je die technieken optimaal voor je kunt laten werken.

Kies een andere tijd

Zijn eerste tip is om de rijhulpsystemen rust te gunnen en als het kan een andere tijd te kiezen om te reizen. “Als het mogelijk is, werk eerst even thuis en ga na de piek van de spits naar je werk. Dan heb je helemaal geen last van de files en dat is natuurlijk het gemakkelijkste.” Of als een variant hierop: laat de auto thuis staan en neem een (elektrische) fiets. Maar dat kan natuurlijk alleen als de afstand (en het weer) dat toelaat.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

File-assistent maakt zijn naam waar

De optie van de file-assistent is een hulpsysteem dat je helpt door de file te komen. De elektronica helpt je hierbij tot 60 km/h met het remmen, accelereren en sturen. Filerijden is daarmee nog altijd geen pretje maar wel veel gemakkelijker. Heb je het in de auto zitten, gebruik het dan zeker als je te maken hebt met telkens optrekkend, afremmend en stilstaand verkeer.

Dynamische of adaptieve cruisecontrol bij druk verkeer

Hoewel je te maken kunt hebben met langzaam rijdend en stilstaand verkeer, zul je in de praktijk zien dat je druk verkeer vaak ervaart als een file, maar dat je nog best wel wat snelheid houdt. Dan is dynamische cruisecontrol een handige rijhulp die je het leven veel rustiger maakt. Maaskant plaatst wel een kanttekening. “De dynamische cruisecontrol kijkt maar een paar auto's voor je. Echter, als bestuurder kun je over de auto’s heen veel verder vooruit kijken. Rijd je met tien auto’s achter elkaar die allemaal adaptieve cruisecontrol hebben ingeschakeld en de eerste remt fors, dan kan het gebeuren dat de tiende een automatische noodstop maakt omdat ze allemaal op elkaar reageren. Je krijgt dan een harmonica-effect. Daar moet je dan wel op bedacht zijn.”

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Gebruik je smartphone

Een andere tip die Mark heeft is je smartphone te gebruiken, zeker als die Android Auto of Apple CarPlay heeft. “Daarmee kun je diverse functies met je stem bedienen. Daardoor kun je jouw handen aan het stuur houden en je aandacht bij de weg.” Gebruik dan ook navigatie apps die je om een file heen kunnen leiden. Zelfs als je auto af fabriek navigatie heeft, dan zijn de kaarten van deze apps vaak actueler en kunnen ze beter reageren op files die je op je pad kunt tegenkomen. “Ze geven de maximumsnelheid op de weg waar je rijdt meestal goed aan. Steeds meer auto’s hebben verkeersbordherkenning maar in veel situaties werkt dat niet goed genoeg.”

Lees ook