Wat moet je doen als je een militaire colonne tegenkomt?

Militaire colonne (ANP)

De kans is redelijk klein dat je een militaire colonne tegenkomt. Dergelijke verplaatsingen komen in ons land niet zo vaak voor. Maar wat moet je doen als je zo’n stoet legergroene auto’s op je weg krijgt?

Laten we eerst eens kijken wat een militaire colonne is. De verkeerswet omschrijft die als : ‘een aantal zich achter elkaar bevindende militaire dan wel bij een onderdeel van de rampenbestrijdingsorganisatie in gebruik zijnde motorvoertuigen, onder één commandant, die de vastgestelde herkenningstekens voeren’.

Vlaggetjesparade

Wat zijn dan die herkenningstekens? Immers, daarmee onderscheidt zo’n militaire colonne zich van de andere voertuigen op de weg. Hier herken je een militaire colonne aan:

  • Het eerste voertuig heeft zowel links als rechts een blauwe vlag en rechts een blauwe koplamp.
  • De volgende voertuigen hebben rechts een blauwe vlag en ook rechts een blauwe kap voor de koplamp.
  • Het laatste voertuig uit de colonne moet rechts een groene vlag voeren en rechts een groene kap voor de koplamp hebben.
  • Alle voertuigen die deelnemen aan de colonne moeten dimlicht of groot licht voeren.

Kortom: een parade met veel vlaggetjes en verlichting. Het is maar dat je het weet.

Voorrang op oversteekplaatsen

Een militaire colonne in veel gevallen voorrang en hoeft niet te stoppen als je een zebrapad wilt oversteken. Ook hoeven ze een autobus die binnen de bebouwde kom van een halte wegrijdt (en dat aangeeft door de richtingaanwijzer te gebruiken) geen voorrang te verlenen.

Let op bij doorsnijden van een militaire colonne

Net als bij een uitvaartstoet mag je militaire colonnes niet doorsnijden. Daarbij moet je wél opletten of je op een gelijkwaardige kruising rijdt of op een voorrangskruising. Op een gelijkwaardige kruising moet je als je van rechts komt de voertuigen uit de colonne voor laten gaan als het eerste voertuig eenmaal is gepasseerd. Echter, rijd je zelf op een voorrangsweg die met verkeerstekens is aangegeven, dan heb je wél voorrang op de colonne en mag je die dan wel doorkruisen.

Bij een verkeerslicht geldt een soortgelijk principe: als het eerste voertuig door groen licht is gereden, mogen de andere deelnemers aan de colonne deze volgen, ook al is intussen een andere kleur licht zichtbaar is. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een uitvaartstoet. Echter, als een burgerauto per ongeluk tussen de colonne is gekomen, moet die wél stoppen voor een rood verkeerslicht. Tenzij eventuele begeleiding van de Koninklijke Marechaussee aangeeft dat hij moet doorrijden. Dergelijke aanwijzingen gaan altijd voor regels en tekens.