Daarom mag je je telefoon niet gebruiken tijdens het tanken

Tankstation korting

Je ziet bij tankstations bordjes met een verbod op het gebruik van je mobiele telefoon bij het tanken. Wij leggen uit waarom die bordjes er zijn.

Je hebt wellicht de borden opgemerkt die het gebruik van een mobiele telefoon bij de benzine- diesel- en lpg-pompen van tankstations verbieden. Maar waarom zou je jouw telefoon niet gebruiken tijdens het tanken? Immers: het risico op een ontploffing veroorzaakt door een mobiele telefoon tijdens het tanken is in principe nihil. Volgens de BOVAG is zoiets tot op heden nog niet gebeurd. Dat willen ze graag zo houden.

De redenen om je telefoon niet te gebruiken tijdens het tanken

All kan het verleidelijk zijn om je berichten te checken of te bellen om de tijd te doden tijdens je bezoek aan het tankstation, het is toch beter om je smartphone niet te gebruiken. Michael Marando van de Amerikaanse National Fire Protection Association bevestigt dat het risico op ongelukken zeer laag is, maar dat het nog altijd bestaat. De verbodsstickers zijn vooral uit de tijd van de oudere mobiele telefoons, die grotere accu’s hadden. Daarmee was er een groter risico dat er een vonk kon ontstaan als je die telefoon zou laten vallen.

Wanneer je immers brandstof tankt, stroomt de brandstof van de pomp naar de tank, via het mondstuk dat je in je hand houdt. Brandbare en potentieel explosieve benzinedampen komen vervolgens in de atmosfeer terecht, dicht bij de gebruiker. Het is dus zeer gevaarlijk om te roken, een sigaret op te steken of je mobiele telefoon te gebruiken tijdens het tanken. De kleinste bron van vuur of vonken kan brand of een explosie veroorzaken. Zo kun je jezelf of anderen in gevaar brengen.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Signaal telefoon geen gevaar voor explosies bij het tanken

In de praktijk is het elektromagnetische veld, dat door de telefoon wordt uitgezonden tijdens een gesprek, niet in staat de getankte benzine, diesel of lpg te laten ontbranden. Een mobiele telefoon zendt radiogolven uit met een laag vermogen, die niet genoeg energie opwekken om brand te veroorzaken. De aanwezigheid van relaisantennes in de buurt van tankstations bevestigt dit.

Het andere onderdeel van jouw telefoon dat in beginsel brand kan veroorzaken, is de batterij. Een defecte of verkeerd gebruikte batterij kan inderdaad exploderen of een vonk veroorzaken, waardoor de brandstof kan ontbranden. Dit is echter bijzonder zeldzaam en tot op heden is er geen brand in een tankstation op die manier veroorzaakt door een telefoon.

Verantwoord gebaar bij het tanken

All blijven branden in tankstations door het gebruik van mobiele apparatuur in de praktijk uiterst zeldzaam, het voorzorgsbeginsel vereist dat bij het tanken geen potentiële brandhaarden mogen zijn.

Van onze partner
Op zoek naar een telefoonhouder?
Kijk dan snel bij bol.com. Daar vind je de top-10 telefoonhouders bij elkaar!

Ten slotte raadt een vereniging van professionals uit de Britse olie-industrie aan om tijdens het tanken per definitie geen telefoon te gebruiken vanwege het risico op afleiding. Een tankstation is nu eenmaal druk met af en aan rijdende auto’s. Derhalve is alle aandacht vereist, zo menen de Britten.