Hoe moet je volgens het boekje op een rotonde rijden?

Rotonde strand verkeer fietspad

Of je nu een jonge bestuurder bent of ervaren op de weg, je hebt waarschijnlijk onbewust wel eens een rotonde verkeerd gereden. Hoe moet je op een rotonde rijden? Waar moet je op letten?

Nederland heeft erg veel rotondes. Je ziet ze klein in alle woonwijken maar ook erg groot, bijvoorbeeld het Keizer Karelplein in Nijmegen. En Velperbroek bij Velp is ook in feite een enorme rotonde. De regels zijn dezelfde hoewel sommige rotondes ook weer afwijken. Hoe moet je op een rotonde rijden als je het ‘volgens het boekje’ doet?

Basisregels voor een rotonde

Een rotonde heeft vaak een bordje ‘geef voorrang’ bij elke oprit. Zo moet elke bestuurder die een rotonde wil oprijden voorrang verlenen aan links, dus aan het verkeer dat al op de rotonde rijdt. Er zijn ook rotondes zonder voorrangsbord. Daar moet het verkeer op de rotonde voorrang geven aan het verkeer dat de rotonde wil oprijden. Die komen steeds minder voor.

Kom je bij een rotonde met voorsorteerstroken? 

  • Neem dan de rechterrijstrook om gelijk de afslag rechts te nemen. Ga aan de linkerkant staan ​​om de afslag naar links te nemen of helemaal rond te rijden (dat is soms ook nodig).
  • Zet de richtingaanwijzer aan (links of rechts afhankelijk van de situatie)

Denk eraan om bij het naderen van een rotonde je tempo aan te passen aan de verkeersomstandigheden. 

Op de rotonde en de rotonde verlaten

De rotonde oprijden is één ding, het rondrijden een tweede. Zeker als je een rotonde hebt met twee rijstroken. Hoe kun je het beste op zo’n rotonde rijden? Dat is afhankelijk van de richting die je opgaat.

  • Rijd je van de rotonde af, controleer dan ook links om er zeker van te zijn dat geen andere auto je afsnijdt, bijvoorbeeld omdat die te laat ziet dat hij er af moet gaan. Wat je plaats of richting ook is, onthoud dat je altijd je richtingaanwijzer gebruikt, zodat anderen kunnen zien wat je van plan bent.
  • Neem je de eerste afslag naar rechts? Zet je de rechter richtingaanwijzer aan voordat je de rotonde oprijdt
  • Ga je over de rotonde rechtdoor, zet je de rechter richtingaanwijzer aan bij de afrit voorafgaand aan degene die je gaat nemen
  • Als je de afslag naar links neemt of via de rotonde wilt omdraaien, zet dan de linker richtingaanwijzer aan voordat je de rotonde opgaat om aan te geven dat je naar links gaat. Ga je helemaal rond? Houd dan de linker richtingaanwijzer aan tot de op één na laatste afrit en geef dan aan naar rechts om de rotonde te verlaten.
  • Rijd je op de linkerrijstrook op de rotonde, controleer dan de dode hoek rechts bij het wisselen van de rijstrook naar rechts
  • Gebruik altijd je rechter richtingaanwijzer voordat je de rotonde verlaat om aan te geven dat je op het punt staat af te slaan.
Van onze partner
Vind gemakkelijk je weg in elke stad
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Pas op voor tweewielers, ook op het fietspad

Kijk voordat je de rotonde oprijdt ook in je spiegels om er zeker van te zijn dat je veilig de rotonde op kunt rijden. Zo kan een fiets of bromfiets makkelijk rechts van je auto schieten voordat je afslaat. Als deze tegelijk met jou op de rotonde komt, loop je het risico hem te raken. Controleer ten slotte bij de uitrit van de rotonde nog een laatste keer de rechterspiegel en over de schouder de dode hoek. je weet dan zeker dat je geen aanrijding veroorzaakt. Een ongeluk zit letterlijk in een klein hoekje.

En ligt er een fietspad parallel aan de rotonde, kijk dan nog eens extra uit. De fietsers of bromfietsers kunnen dan namelijk sneller rijden dan de auto’s die op een rotonde rijden. Doordat je druk bezig bent met kijken en afslaan zie je ze erg gemakkelijk over het hoofd. Zeker als het donkerder wordt.