Daar zit de tankdop (of laadstekker)!

Brandstofmeter

Bij een nieuwe of andere auto is het altijd even kijken hoe alles werkt. Ook het tanken, of opladen. Te beginnen: waar is de tankdop of waar moet de laadstekker in? Het antwoord is vaak erg eenvoudig.

De auto's zijn allemaal heel verschillend: sommige hebben de tankdop aan de linkerkant, andere aan de rechterkant. Erger nog, sommige modellen hebben zelfs een luik aan de voorkant van de auto: dit is bijvoorbeeld het geval bij de Alpine A110, of zelfs een Porsche 911. Zoals je zult hebben begrepen, heeft elke fabrikant zijn eigen logica. Maar door te oefenen, weet je waarschijnlijk aan welke kant je de tankdop vindt.

Hoe weet ik waar de tankvulklep zit?

De moeilijkheid ontstaat wanneer je bijvoorbeeld met een huurauto of een leenauto van de garage rijdt, of tijdens de vakantie of zakenreis: deze vraag komt dan altijd aan de orde bij het tanken.

Je hebt vast al gezien dat als een automobilist de pomp aan de verkeerde kant kiest en de slang naar de vulopening aan de andere kant moet trekken. Je wilt natuurlijk niet in de problemen komen en de goede kant kiezen voordat je bij de tankzuil staat ... Dus: is het links of rechts?

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Daar zit de tankdop!

Het antwoord op deze vraag die je leven gemakkelijker maakt staat gewoon recht voor je ogen. Praktisch alle auto's op de markt hebben een brandstofmeter, in het instrumentenpaneel vlak voor je. Deze toont het pictogram van een benzinepomp, aangevuld met een driehoekje: het is een pijl die aangeeft aan welke kant het klepje te vinden is. Op de foto vind je die dus aan de linkerkant.

As de pijl niet op je auto staat, ook geen paniek: dan hoef je alleen maar te kijken aan welke kant de slang op het pictogram "benzinepomp" staat en je bent klaar ... Deze tip geldt ook voor elektrische voertuigen, maar niet allemaal. We denken bijvoorbeeld aan de Renault Zoë, de Volkswagen Golf (of Passat) GTE of de Nissan Leaf die het luikje voor elektrisch opladen onder het logo aan de voorkant van de auto hebben zitten. Het kan zeker interessant zijn om dat te weten, vooral bij de zware kabels van een snellader.

Aan de kant van de stoeprand

Een andere truc die niet waterdicht is, bestaat eruit te kijken in welk land de auto is ontwikkeld. De tankdop zit namelijk meestal aan de kant van de stoeprand. Dat is voor Europese merken en auto’s uit de Verenigde Staten dus vaak aan de rechterkant, terwijl auto’s uit Aziatische landen of het Verenigd Koninkrijk deze juist vaak aan de linkerkant hebben zitten. Door onder andere samenwerkingen tussen autofabrikanten uit verschillende delen van de wereld wordt dit beginsel steeds vaker losgelaten. En de tankzuilen kun je ook steeds vaker aan twee kanten benaderen en niet alleen van de stoeprand.