Hoe bereken je de bijtelling voor je auto van de zaak?

Peugeot 2008 vs. Peugeot e2008

Bij een auto van de zaak heb je te maken met bijtelling op je inkomen. En daarover betaal je belasting. Hoe bereken je de bijtelling voor je auto van de zaak?

De bijtelling voor je auto van de zaak is het bedrag dat je op je inkomen krijgt geteld door de belastingdienst. De auto telt namelijk als inkomen in natura voor de fiscus. Het is handig om te weten hoe hoog de bijtelling van de auto is. Hoe bereken je de bijtelling voor je auto van de zaak?

Principe berekening bijtelling voor je auto van de zaak

Als je per jaar minder dan 500 km privé met je auto van de zaak rijdt én je houdt een sluitende rittenadministratie hiervan bij, dan is het gemakkelijk. Dan hoef je namelijk geen bijtelling te betalen. Maar zodra het meer wordt of je houdt geen administratie bij, dan heb je er wel mee te maken.

In principe betaal je voor auto’s die een uitstoot hebben (dus met een verbrandingsmotor) 22% van de cataloguswaarde (ook wel fiscale waarde) van de auto bij je inkomen. Bij elektrische auto’s moet je (in 2021) rekening houden met 12% over de eerste 40.000 euro van de catalogusprijs en 22% over wat daarboven komt.

Rekenvoorbeeld bijtelling

Een rekenvoorbeeld hoe dat in elkaar steekt: als je een Peugeot 2008 Active 1.2 PureTech 100 gaat leasen (catalogusprijs 26.700 euro), is de bijtelling 22%, namelijk 5.874 euro. Dat wordt bij je salaris geteld en daarover betaal je dus ook inkomstenbelasting.

Voor een elektrische auto is het anders. Dan reken je (in 2023) 16% van de catalogusprijs tot 30.000 euro, en 22% over het meerdere als bijtelling. Dus de Peugeot e-2008 Active EV 50kWh 136 met een catalogusprijs van 34.730 euro levert een bijtelling op van 16% over € 30.000 en daarbovenop 22% over de laatste €4.730, dat is 5840,60 euro per jaar.

Bereken je bijtelling met de Bijtelling Calculator

Je berekent de bijtelling voor je auto van de zaak ook gemakkeljker. AutoWeek heeft daarvoor een tool ontwikkelt. Heb je de auto al, of weet je het kenteken? Dan hoef je alleen je kenteken in te vullen en het inkomen. De AutoWeek Bijtelling Calculator doet de rest. Heb je het kenteken niet? Dan kun je ook het bouwjaar, de uitstoot van CO2 en de catalogusprijs van de auto invullen, samen met het inkomen. Dan krijg je ook snel de bijtelling op het scherm.