Zo voorkom je dat je verblind wordt door tegenliggers

Verlichting

In deze donkere tijd doe je vaker de lichten aan. Maar andere automobilisten doen dat ook. Het scherpe licht kan je gemakkelijk verblinden. Hoe voorkom je dat je verblind wordt door tegenliggers?

Het ontstaan van verblinding is een natuurlijk fenomeen. Als het donker is, gaat de pupil (het ‘zwarte’ in het midden van de iris van je oog) wijd open om licht te ontvangen. Afhankelijk van de persoon kan de pupildiameter meer of minder opengaan. Bij maximale vernauwing is de pupildiameter ongeveer 2 mm, terwijl deze in een situatie van maximale verwijding (mydriasis) bij sommige mensen kan oplopen tot 6 of zelfs 9 mm. Daarnaast kan de pupil groter worden door verschillende factoren: omgevingslicht, vermoeidheid, sterke emotie, gebruik van medicijnen, waaronder ook antidepressiva of middelen tegen allergieën. Die grote pupil zorgt dat er meer licht in je oog komt. Dat is goed om in het donker te zien, maar het licht van tegenliggers kan dan nét te veel worden.

Grote ergernis

Fel licht is een grote bron van ergernis onder verkeersgebruikers. Onderzoek van Avro Tros Radar onder 3.000 automobilisten wees uit dat 97 procent van de weggebruikers zich ergert aan felle lichten. Dat is verergerd sinds de komst van xenon en later ledverlichting. Dat licht is van zichzelf erg fel en de lampen moeten goed zijn afgesteld. En als een tegenligger met dergelijke lichten bijvoorbeeld over een drempel rijdt, komt er ineens erg veel licht op je af. Overigens ergeren mensen zich aan felle autolichten, maar ook aan verkeerd (te hoog) afgestelde fietsverlichting.

Van onze partner
H4, H7 of achterlichtjes bestellen?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor je autoverlichting die je helpt in de donkere uren veilig te rijden!

Zo raak je verblind door tegenliggers

Wanneer je in de tegenovergestelde richting rijdt met de koplampen aan stimuleert de sterke verlichting de cellen van je netvlies maximaal, dit is verblinding. Om het ongemak te beperken, kijk je even van het licht af, dus naar je eigen rijstrook. Je kunt ook één oog een paar seconden sluiten. Heb je er erg veel last van? Laat dan je ogen door een oogarts controleren. Vooral als je bijziend bent, ben je hier gevoeliger voor.

Er zijn ook speciale brillen voor 's nachts rijden. Die hebben filters die verblinding verminderen. Maak wel eerst de balans op met je oogarts voordat je 's nachts gaat rijden als je denkt last te hebben van nachtblindheid.

Schone voorruit

Een koplamp die op de voorruit schijnt kan je verblinden. Als je voorruit vanbinnen is aangeslagen of vuil, dan wordt het al snel een lichte plaat waar je lastig doorheen kunt zien. Een schone voorruit, ook van binnen, vermindert de reflecties. Je hebt in een paar minuten werk weer een helder zicht! Gewoon even met een microvezeldoekje de aanslag van de voorruit halen en je kunt weer goed zien. En over voorruit gesproken: een vuile bril heeft hetzelfde effect.

Van onze partner
Een Porsche op je neus!
Porsche Design leesbrillen vind je in de online winkel van Leesbrilhuis. De leukste leesbrillen met gratis verzending en retour + achteraf betalen!

Wees ‘s nachts voorzichtig

Wees in ieder geval voorzichtig bij het rijden in het donker. 's Nachts wordt het zicht verminderd, evenals je reflexen. Denk er dus aan om wat rustiger aan te rijden, en om je afstand tot andere weggebruikers te vergroten. Dat geeft meer marge om ongevallen te vermijden.