Vaste autokosten waarop je kunt besparen

Geld

Met de oplopende prijzen wordt het lastiger om auto te rijden. Het wordt immers een duurdere hobby, maar voor veel mensen is de auto helemaal geen hobby, maar noodzaak. Maar er zijn autokosten waarop je kunt besparen, zeker als je toch al een andere auto wilt aanschaffen.

De auto is een kostbaar bezit. Van alle kanten kun je ‘geplukt’ worden. We zochten uit of er vaste autokosten zijn waarop je kunt besparen. Die zijn er namelijk zeker!

Vaste autokosten om te besparen: verzekering

Vaak kun je geld besparen door eens kritisch naar je autoverzekering te kijken. Die wordt elke maand, elk kwartaal of elk jaar afgeschreven. Er zijn verschillende momenten dat je de verzekering kunt opzeggen. Bijvoorbeeld als je een andere auto koopt, als je over een leeftijdsdrempel gaat of als je net schade hebt gehad. Op die momenten moet je zeker je licht opsteken bij je verzekeringsadviseur of bij een online-vergelijker. Kijk dan ook of de verzekeringsdekking die je hebt goed is, en niet te veel. Als je daar kieskeurig in bent, kun je de nodige euro’s in je zak houden.

Lagere motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting is ook een grote aanslag op je budget, zeker als je diesel of lpg rijdt. Als je een nieuwe auto koopt, zou je die eens tegen het licht kunnen houden. Kijk eens naar een lichtere auto. Een lichtere auto betekent namelijk een lagere motorrijtuigenbelasting

Kijk naar een elektrische of plug-in hybride auto

Koop je een nieuwe auto, dan zou je ook kunnen zoeken naar een elektrische auto of een plug-in hybride. Daarvoor betaal je de eerste jaren namelijk geen of een lagere wegenbelasting. En elektriciteit kan in gebruik ook nog goedkoper zijn dan benzine of diesel.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Goedkoper financieren of leasen

Je kunt natuurlijk je auto uit je eigen gespaarde geld betalen. Dan kun je dit hoofdstuk overslaan. Als je je auto (gedeeltelijk) financiert of private-leaset, moet je bij het selecteren van je nieuwe auto prijzen en voorwaarden vergelijken. Die kunnen namelijk best wel uiteenlopen. Een uurtje dat je hierin investeert, kan je enkele jaren lagere lasten geven. Als we op het moment van schrijven kijken naar een populaire auto als een Peugeot 208 Active Pack 1.2 PureTech 75, dan lopen de tarieven voor private lease uiteen van €324 tot €416 per maand voor 60 maanden en 10.000 kilometer per jaar. Dat is per jaar toch meer dan €1.000 bespaard!

Hulpdienst-abonnement nodig?

Veel mensen zijn lid van de ANWB. Heb je daarbij ook een wegenwacht-abonnement, dan kost dat al snel €100 per jaar. Heb je een lease-auto, dan heb je dit abonnement waarschijnlijk niet nodig. Een hulpdienst zit dan immers bij de lease inbegrepen. Laat je jouw auto bij je dealer onderhouden of bijvoorbeeld bij een Vakgarage? Dan kan het ook zijn dat je tot de volgende beurt kunt rekenen op de hulpdienst van die organisatie. Even nagaan dus!

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Zuiniger rijden en brandstof

Brandstof heb je altijd nodig in je auto. Hoewel het een variabele kostenpost is, noemen we dit hier toch even. We hebben een groot aantal tips die je helpen om zuiniger te rijden. Ook met een elektrische auto heb je daar voordeel mee. Doe je dat al? Dan kun je doorklikken naar onze adviezen om goedkoper te tanken. Tenslotte helpen alle kleine beetjes!