Zo kun je met autodelen goedkoper autorijden

Lynk & Co 01

Een (tweede) auto voor de deur is en flinke kostenpost. Erg jammer ook dat die investering vaak stilstaat. Je kunt met autodelen goedkoper autorijden. Hoe kun je dat regelen en wat komt erbij kijken?

Het delen van een auto lijkt eenvoudig maar er kunnen haken en ogen aan zitten. Natuurlijk, je kunt de auto met familie, buren en vrienden delen. Je maakt dan onderling afspraken over welke kosten hoe worden betaald. Bedenk bij het berekenen van de echte kosten dat het gebruik van de auto ook extra onderhoud vergt, om iets te noemen. Leen je de auto vaak uit, dan kun je met het delen van je auto juist extra kosten verwachten. In het algemeen kun je door autodelen goedkoper autorijden.

Let op kleine lettertjes

Zelfs als je de auto deelt met bekenden, dan moet je op de kleine letters letten. Heb je de auto helemaal zelf, dan is het redelijk gemakkelijk. Maar heb je op jouw auto een huurkoopovereenkomst of private leasecontract zitten? Check dan of je de auto zo maar aan iemand anders mag meegeven.

Andere kleine letters waar je bij het delen van je auto rekening mee moet houden is de verzekering. Die is afgesloten op de auto, maar hoe wordt het geregeld als je de auto aan iemand anders meegeeft? En die persoon maakt schade aan de auto tijdens het gebruik? Is dat dan wel goed gedekt? Het is in ieder geval aan te raden om voor een all-risk verzekering te zorgen. Ja, het is duurder, maar het voorkomt vervelende discussies bij schade.

Maak duidelijke afspraken

Je moet dus duidelijke afspraken maken als je de auto deelt met anderen. Die gaan verder dan het tijdstip van het gebruik en het terugbrengen:

  • Vraag je een vaste vergoeding? 
  • Zijn kilometers inbegrepen in de vaste vergoeding? Hoeveel kosten extra kilometers?
  • Als je de auto ter beschikking stelt met een volle tank brandstof, dan is het aftanken na gebruik ook eenvoudig.
  • Bij een elektrische auto moet je afspraken maken over het (tussentijds) laden: geef je daarvoor je eigen laadpas uit handen of moet de ander een eigen pas gebruiken? En moet de auto na gebruik weer vol zijn?
  • Als er schade is, hoe ga je om met eigen risico en het herstel van de schade? En ook: het terugvallen op de bonus/malusladder als je een claim bij de verzekering moet maken?

De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik heeft praktische tools om hiermee om te gaan. Je vindt ze bij onderwerpen als een modelcontract. Je kunt er ook een verzekering afsluiten voor de momenten dat je de auto deelt.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Auto delen via een platform

Als je je auto via een platform deelt, kan dat meer mogelijkheden geven. Immers, ook onbekenden kunnen je auto dan gebruiken. Dat vergroot het potentieel om via autodelen goedkoper auto te rijden. Je moet jezelf dan dezelfde vragen stellen of je de auto zo maar mag delen. Via een platform zoals Snappcar kun je dat doen. Het voordeel van zo’n platform is dat je gemakkelijk contact legt met een potentiële gebruiker van je auto. Het hele proces is formeel geregeld. Je geeft via de beheermodule kenmerken van de auto aan maar ook wanneer de auto wel of niet beschikbaar is om door anderen te worden gebruikt. Ook is je auto via het platform vaak all-risk verzekerd. Dat is een geruststellende gedachte. De prijs kun je zelf vaststellen, net als aanvullende voorwaarden. Bijvoorbeeld of er dieren in de auto mee mogen, kinderen en of de auto in het buitenland mag rijden. 

Maak je gebruik van Snappcar, dan kun je zelfs auto’s private leasen die kunnen worden gebruikt voor het delen. Dan weet je dat het mag en dat de verzekering ook goed is geregeld. Houd wel de kilometers die je zelf en de huurders rijden in de gaten: die vallen niet buiten de bundel van je private lease. Standaard wordt die met 15.000 km per jaar wat ruimer ingesteld dan een gewoon private-leasecontract. Maar uit de verhuur kun je een potje maken om extra kosten te betalen mocht dat nodig zijn.

Meestal kun je ook een boeking zelf verder afhandelen en heb je contact met de man of vrouw die de auto gaat gebruiken. Door het persoonlijke contact weet je toch met wie je te maken hebt. Je kunt vaak ook kiezen voor een oplossing waarbij de gebruiker zelf de auto ontgrendelt en je er nauwelijks omkijken naar hebt.

Van onze partner
Auto nodig of wil je je auto delen?
Voor beide opties kun je terecht bij het autodeelplatform Snappcar! Je kunt zo in de buurt op twee manieren geld besparen!

Speciaal geval: Lynk & Co als deelauto

De plug-in hybride Lynk & Co 01 vormt een aparte categorie. Je kunt deze auto gewoon kopen, maar ook per maand gebruiken. Dat gaat via een abonnement, dat geen langlopende verplichting kent zoals een private leasecontract. Je kunt jezelf ook als gebruiker registreren. De auto die je zelf hebt gekocht of die je gebruikt, kun je ook delen via het Lynk & Co platform. Via de Lynk & Co app kunnen anderen deze dan benaderen. Je bepaalt zelf de beschikbaarheid en prijs van de auto als je hem uitleent. Ook krijg je gegevens van de mensen die de auto willen gebruiken. Die hebben zich al geïdentificeerd bij de registratie. Als je de auto deelt via Lynk & Co is het een mooi voordeel dat de extra kilometers die anderen gebruiken automatisch buiten je eigen bundel vallen.

Bij het wegrijden kunnen de andere gebruikers binnen de gebruikstijd met de Lynk & Co app de auto ontgrendelen en starten. En na afloop sluiten ze de sessie met diezelfde app.