Lichtsignaal als waarschuwing flitser strafbaar

Ongeluk door flitser

Een Belg waarschuwde met een lichtsignaal voor snelheidscontroles, maar dat mag niet op deze manier. Hij kreeg een boete voor ‘oneigenlijk gebruik van het grote licht’ bij zijn waarschuwing voor een flitser.

De automobilist kreeg de bekeuring in een politiezone rond de Belgische plaats Diest. Hij reed daar de flitslocatie voorbij en begon tegemoetkomend verkeer te waarschuwen door te knipperen met zijn grote licht. Hij stopte even verderop in de berm en ging door met knipperen. Toen de politieagenten naar hem toeliepen, reed de man verder en deed hij verderop hetzelfde.

Bekeuring voor waarschuwing flitser

De politie hield de man staande en gaf hem een bekeuring wegens oneigenlijk gebruik van de grote lichten. Soortgelijke boetes zijn ook in Nederland uitgegeven, bijvoorbeeld in 2020 bij een snelheidscontrole in Westervoort. Ook in Nederland wordt zo’n seintje gezien als niet-toegestaan gebruik van groot licht. Echter, in 2008 speelde er een zaak waarbij een automobilist door te zwaaien andere weggebruikers wees op een snelheidscontrole. Dat werd bij de rechtbank afgewezen. Na een rechtszaak kreeg de man gelijk.

Parkeren met waarschuwingsbord

In het verleden zijn er nog wel andere manieren gebruikt om automobilisten te waarschuwen als ze een flitser naderden. Zo was er eens een man die zijn auto op een parkeervak zetten en er een bord op zette met de tekst ‘Over 200 meter snelheidscontrole’. Ook deze man werd aangesproken aangezien hij ‘de snelheidscontrole hinderde’. Echter, deze bestuurder wierp hierop tegen dat hij op een openbare parkeerplaats stond en er geen reden was waarop hij de controle kon verhinderen.

Wil je dus graag andere mensen waarschuwen voor onopvallende snelheidscontroles, doe dat dan niet met je grootlicht.

Flitsboetes voorkomen

Natuurlijk wil je flitsboetes voorkomen, zeker kleine verkeersboetes. Daarvoor hebben we al de nodige adviezen gegeven in een ander artikel. De eenvoudigste zijn wel

  • houd je aan de snelheid
  • installeer een app op je telefoon die je kan waarschuwen tegen flitsers
  • heb je een head-up display? Gebruik die dan ook!
  • gebruik cruisecontrol en snelheidsbegrenzers
  • maak bezwaar tegen een boete als je vermoed dat hij niet terecht is.