Waar is de milieuzone in Utrecht?

Milieuzone Utrecht

In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een van de steden is Utrecht. Mag je met je dieselauto of bestelbus rijden en waar is de milieuzone in Utrecht?

Om de lucht schoner te krijgen nemen steeds meer steden in Nederland, waaronder Utrecht, hun toevlucht tot een milieuzone. Daarmee willen ze vooral het aantal oudere auto’s met een dieselmotor terugdringen. In de milieuzone in Utrecht ligt de binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele wegen die daaraan grenzen. Binnen deze grens moet je een Euro 4 dieselauto of hoger hebben. Is jouw auto geschikt voor de milieuzone in Utrecht? Dat kun je nakijken met de AutoWeek Kentekencheck.

Alternatief voor de milieuzone in Utrecht?

Het kan natuurlijk zijn dat je een auto hebt die een Euro 3 motor of ouder hebt. Wat moet je dan? Want je zult niet direct voor dat bezoekje een andere auto gaan kopen. Utrecht geeft zelf al aan dat je je auto kunt parkeren in P+R locaties rond Utrecht en dan met het openbaar vervoer verder gaan.

De P+R locaties die buiten de milieuzone liggen zijn volgens de gemeente

  • P+R Berlijnplein
  • P+R Papendorp
  • P+R Utrecht Science Park
  • P+R Westraven

Je kunt natuurlijk ook verder buiten de stad parkeren en bijvoorbeeld de trein nemen.

Vrijstelling milieuzone in Utrecht

De milieuzone in Utrecht geldt alleen voor dieselauto’s en bestelauto’s met een dieselmotor. Heb je een oudere auto of bestelbus met bijvoorbeeld een benzinemotor, dan mag je wel gewoon de stad inrijden. 

Als je een dieselauto hebt die 40 jaar of ouder is op basis van de datum eerste toelating (DET) van de RDW, dan mag je wel in de milieuzone rondrijden. Dat mag ook als je oudere dieselauto geschikt is voor het vervoer van rolstoelen. Ook als je een camper hebt en binnen de milieuzone woont, dan mag je die gewoon voor het huis inpakken.

Ontheffing in een aantal gevallen

Verder zijn er ontheffingen voor onder meer als je een bedrijfsauto zonder uitstoot hebt besteld maar die nog moet worden geleverd of je een auto hebt laten aanpassen voor medische redenen.