Vermogensverlies bij aftermarket-inbouw lpg kleiner dan ooit

Tom LPG

Wie tot enkele tientallen jaren geleden een lpg-installatie liet inbouwen, moest rekenen op een vermogensverlies dat richting de 10 procent liep. Dat vermogensverlies bij aftermarket-inbouw van een lpg-installatie is tegenwoordig kleiner dan ooit.

Lpg (ook wel autogas genoemd) ontstaat bij productie en behandeling van aardgas en aardolie. Het is dus een fossiele brandstof. Tegenwoordig wordt ongeveer 60 procent van de lpg gewonnen uit gasvelden tegen 40 procent uit raffinage van olie. Ook bij het vloeibaar maken van aardgas wordt de lpg van het gasmengsel gescheiden omdat het mengsel anders zou bevriezen. Bessel-Kok (BK-Gas) introduceerde lpg in 1955 in Nederland. In 2021 waren er volgens het CBS ruim 107.000 personenauto's die lpg als brandstof gebruikten. Die reden samen 1,3 miljard km.

Eerste lpg-systemen gebruiken verdamper

De eerste autogassystemen maakten onder andere gebruik van een verdamper die het gas bij de carburateur van de motor lieten instromen. Daarbij ging vaak wat vermogen verloren. Dat kon oplopen tot pakweg 10 procent. Ook het verbruik lag hoger. Bij latere systemen (G2) werd de besturing van de gastoevoer via een computer geregeld. Dat bracht een verbetering, vooral op gebied van het verbruik. Ook hier had je nog wel te maken met een verlies aan vermogen.

Van onze partner
Autofinanciering nodig?
Bereken je autolening bij ABN AMRO! Je kunt deze financiering ook voor bijvoorbeeld een camper, klassieker, verduurzaming van je huis of andere grote uitgave inzetten.

Directe inspuiting lpg geeft minder vermogensverlies

Bij een moderne lpg-installatie worden de parameters van de benzine-injectie gebruikt waarbij een nieuwe berekening wordt gemaakt als lpg in plaats van benzine wordt ingespoten. Dit verloopt veel efficiënter en bij een G3-installatie zie je dan ook dat er nauwelijks nog vermogensverlies van lpg is. Heb je een installatie met een goedkeuring volgens VN/ECE Reglement 115 (R115) die je ook via de RDW hebt laten keuren, dan kun je een korting op de motorrijtuigenbelasting tegemoetzien. Immers, een auto met deze installatie is in beginsel schoner dan als je een oudere gasinstallatie zou gebruiken. Je kunt overigens ook een hybride auto op lpg laten lopen. Met een plug-in hybride auto zal het voordeel echter kleiner zijn doordat je al vaker elektrisch zult rijden.