Waar vind je het maximale aanhangergewicht voor je auto?

Ford Mustang met aanhanger

Je wilt bij je auto een aanhanger gaan gebruiken om bijvoorbeeld een caravan te trekken, een paardentrailer of gewoon een bak voor een klus. Waar vind je dan het maximale aanhangergewicht voor je auto?

Als je een aanhanger trekt die te zwaar is, dan kun je in de problemen komen met de veiligheid van het verkeer. Of je kunt een boete oplopen. En allebei wil je natuurlijk niet! Waar vind je het maximale aanhangergewicht voor je auto? En waar moet je verder nog op letten?

Maximale aanhangergewicht voor type auto

Het maximale aanhangergewicht voor je auto is gekoppeld aan het type auto. Je vindt het gemakkelijk op je kentekenbewijs of kentekencard. Daar staan twee getallen, namelijk het maximale gewicht van een ongeremde aanhanger en het maximale gewicht voor een geremde aanhangwagen. Let erop dat dit het maximale gewicht is dat je mag trekken. Daarmee moet je rekenen met het lege gewicht van de aanhanger + de maximale belading. Die samen mogen niet boven het maximale aanhangergewicht van je auto uitkomen. Samen met het maximale gewicht (inclusief belading) moet je ook rekening houden met hoeveel gewicht je mag rijden met je rijbewijs.

Je kunt het ook gemakkelijk op deze website vinden onder het hoofdje ‘Gewichten’ van de AutoWeek Kentekencheck. Dan hoef je alleen maar het kenteken in te vullen. En heb je nog geen auto maar wil je alvast de mogelijkheden voor een aanhanger bekijken voor een auto die je gaat uitzoeken? Dan kun je in de AutoWeek CarBase autovergelijker snel de gegevens van het type opzoeken.

Aanvullingsblad kentekenbewijs

Bij kentekens van voor 6 april 1998 staat niet standaard op het kentekenbewijs vermeld wat het maximale aanhangergewicht voor de auto is. Wil je met zo’n oudere auto een aanhanger trekken, dan moet je bij de RDW een inlegvel aanvragen. Dat wordt ook aanvullingsblad genoemd. Daarop staat dit wel vermeld. 

Elektrische of hybride auto

Als je een elektrische of hybride auto hebt, dan kan het voorkomen dat er geen maximaal aanhangergewicht voor je auto staat vermeld. Veel elektrische en hybride auto’s hebben namelijk geen typegoedkeuring om een aanhanger te trekken. Dat wil niet altijd zeggen dat ze geen aanhanger kunnen trekken. Wil je dat wel kunnen doen, dan kun je bij de RDW een beoordeling aanvragen. Dat kan via het contactformulier op de website. Er zijn ook veel elektrische en hybride auto’s die wel een typegoedkeuring hebben voor een aanhanger. Daarover hebben we een artikel over elektrische auto’s en aanhangers op deze site staan.