Houd hiermee rekening als je een bus tegenkomt

Lijnbus in verkeer; autobus (ANP)

Je komt ze vaak tegen en ze lijken erg vanzelfsprekend: bussen in het verkeer. En als automobilist moet je met een paar zaken rekening houden als je een bus tegenkomt.

Je kent het vast wel… wil je een beetje doorrijden, draait een bus voor je de weg op. En echt snel gaan ze vaak niet. Aan de andere kant, ze zorgen er wel voor dat veel mensen op hun bestemming kunnen komen.

Soorten bussen

Je kunt op de weg verschillende soorten bussen tegenkomen. Voor de regels is er alleen verschil tussen een autobus zonder verdere toevoeging en een lijnbus. De lijnbus is een bus die specifiek voor openbaar vervoer is bestemd. Die vragen wel bijzondere aandacht vanwege hun bijzondere functie.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Niet stilstaan bij een bushalte

Waar je bijzonder op een bus moet letten is bij een bushalte. Daar gelden een paar regels die je aandacht vragen. Om te beginnen mag je bij een bushalte niet stilstaan. Zo’n halte herken je aan het bord ‘bushalte’. Is er een geblokte markering op de grond aanwezig, dan mag je daar niet bij staan. Is die markering er niet, dan moet je 12 meter van het bord bushalte vrijhouden.

Wil een bus bij een bushalte wegrijden, dan moet je die voor laten gaan als de chauffeur dit met de richtingaanwijzer aangeeft.

Geef passagiers de ruimte

Ligt zo’n bushalte in de middenstrook van de weg (dat is vooral in bepaalde steden van belang), dan mag je een bus aan de rechterzijde voorbijrijden. Maar als er passagiers in- en uitstappen, dan moet je ze wel de ruimte geven.

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Let op een busstrook

Je ziet ook rijbanen die gereserveerd zijn voor bussen. Die worden gemarkeerd door borden en op het wegdek zelf. Als je een busstrook tegenkomt, dan mag je er alleen met een autobus rijden. In sommige gevallen mogen alleen lijnbussen op zo’n strook rijden. Ben je op de rijbaan die naast en busstrook ligt, dan mag je daar niet stilstaan.