Waar is de milieuzone in Amsterdam?

Parkeren Amsterdam straat

In verschillende steden in Nederland is een milieuzone ingesteld voor oude dieselauto’s. Een van de steden is Amsterdam. Mag je met je dieselauto of bestelbus in Amsterdam rijden en waar is de milieuzone in Amsterdam?

Om de lucht schoner te krijgen nemen steeds meer steden in Nederland, waaronder Amsterdam, hun toevlucht tot een milieuzone. Daarmee willen ze vooral het aantal oudere auto’s met een dieselmotor terugdringen. De gemeente Amsterdam heeft een erg duidelijke begrenzing van de milieuzone. Het gaat hier om de binnenzijde van de A10. Binnen deze grens moet je een Euro 4 dieselauto of hoger hebben. Is jouw auto geschikt voor de milieuzone in Amsterdam? Dat kun je checken met de AutoWeek Kentekencheck.

Alternatief voor de milieuzone in Amsterdam?

Het kan natuurlijk zijn dat je een auto hebt die een Euro 3 motor of ouder hebt. Wat moet je dan? Want je zult niet direct voor dat bezoekje een andere auto gaan kopen. Amsterdam geeft zelf al aan dat je je auto kunt parkeren in P+R locaties rond de stad en dan met het openbaar vervoer verder gaan. Een aantal ligt echter binnen de milieuzone in Amsterdam en als je daarheen gaat, kun je nog steeds op een boete rekenen.

De P+R locaties die buiten de milieuzone liggen zijn volgens de gemeente

  • P+R Johan Cruijff Arena
  • P+R RAI (de toegang tot de P+R plaats is buiten de milieuzone ondanks dat het binnen de A10 ligt)
  • P+R Sloterdijk
  • de Weekend P+R VUMC (Boelelaan)

Je kunt natuurlijk ook verder buiten de stad parkeren en bijvoorbeeld de trein nemen.

Vrijstelling milieuzone Amsterdam

Daarnaast zijn er drie uitzonderingen binnen de Ring A10 waar de milieuzone niet geldt:

  • De Coen- en Vlothaven en de tegenover gelegen kade in de Mercuriushaven.
  • Het westelijk deel van het havengebied aan de IJ-oever in Amsterdam Noord.
  • De toerit naar de P+R RAI en naar de zuidelijke standbouwersingang bij de RAI.

De milieuzone in Amsterdam geldt alleen voor dieselauto’s. Heb je een oudere auto of bestelbus met bijvoorbeeld een benzinemotor, dan mag je wel gewoon de stad inrijden. 

Als je een dieselauto hebt die 40 jaar of ouder is op basis van de datum eerste toelating (DET) van de RDW, dan mag je wel in de milieuzone rondrijden. Dat mag ook als je oudere dieselauto geschikt is voor het vervoer van rolstoelen. 

Ontheffing in een aantal gevallen

Verder zijn er ontheffingen voor onder meer als je een auto zonder uitstoot hebt besteld maar die nog moet worden geleverd; in sommige gevallen voor een camper als je naar een camping binnen de milieuzone gaat; je een auto hebt laten aanpassen voor een handicap of als je met een antiek legervoertuig naar een evenement in de milieuzone gaat.