Zo kun je het beste rijden met laagstaande zon

Lage zon op Cromarty Bridge - Fotografie Lirazelf cc 4.0

Vooral in het voor- en het najaar komt het vaak voor dat je tegen het licht van de laagstaande zon inrijdt. Enorm mooi en tegelijkertijd vervelend. Meestal zie je gewoon veel minder. Hoe kun je het beste rijden met laagstaande zon? Zo blijf je het meeste zien.

Het is hard werken, tegen de zon kijken, zeker een laagstaande zon. En als je op zo’n middag ook nog eens op bijvoorbeeld de A12 een heel eind naar het westen gaat rijden, dan is het al helemaal lastig. We hebben hier enkele tips die helpen bij het rijden met laagstaande zon. Negen op de tien automobilisten hebben er wel eens last van. Vaak worden ze er overigens ook door verrast. Wees dus voorbereid.

Gebruik een zonnebril

Je doet het waarschijnlijk al vaker en het is erg gemakkelijk: houd de zonnebril bij de hand. Het beste werkt een zonnebril met polariserende glazen, die zorgen voor nog minder schittering. En leg gewoon standaard een zonnebril in de auto, bijvoorbeeld in een zonnebrilhouder. Dan kun je ‘m ook niet vergeten. En 20 procent van de automobilisten is wel eens in een gevaarlijke situatie terecht gekomen doordat ze geen zonnebril gebruikten.

Houd de ruiten schoon

Je denkt er wellicht in deze tijd minder aan, maar schone ruiten maken het rijden met laagstaande zon veel gemakkelijker. Zorg er dus voor dat je voldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir hebt zitten! Haal ook eens een zachte doek over de binnenkant van de voorruit. Je staat ervan versteld hoeveel het scheelt als de vaak vettige aanslag van de voorruit weg is. Met een schone ruit zal de zon nog steeds laag schijnen maar beter te verdragen zijn.

Anticiperend rijden met laagstaande zon

Als je last hebt van de zon, pas dan je rijstijl aan naar de omstandigheden. De auto’s voor je zijn sneller schimmen, maar je ziet ook minder gemakkelijk dat ze (ineens) gaan remmen. Zorg dus dat je bent voorbereid om te stoppen. Rijd anticiperend, pas je snelheid aan en houd afstand. Ga je iemand inhalen? Kijk dan extra goed even in de spiegels. Want de ander achter je ziet jou waarschijnlijk ook minder goed.

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Gebruik de zonnekleppen

Iedere auto heeft zonnekleppen. Draai ze gerust naar beneden bij het rijden met laagstaande zon. Je kunt er soms ook verlengers voor kopen. Bij het gebruik ervan moet je wel zorgen dat je een goed zicht op de weg blijft houden. 

Zon in de rug? Licht aan!

Als je het voordeel hebt dat je niet tegen de zon in hoeft te kijken maar die wel ‘in de rug’ hebt, doe dan zeker je lichten aan. De tegenliggers kijken tegen de zon in en zien je beter als je dimlichten voert.

Van onze partner
Ook voor microvezeldoekjes en andere schoonmaakspullen
Veel auto-onderdelen vind je bij winparts.nl!

Zorg voor een goede ventilatie

Sommige auto’s hebben ook moeite om de condens vooral na de start snel weg te blazen. Als je de auto goed ventileert, dan is de auto minder vochtig en heb je minder last van beslagen ruiten. En daarmee een beter zicht.

Is het wel nodig te rijden met laagstaande zon?

En het gemakkelijkste is natuurlijk om te kijken of je echt wel moet rijden met laagstaande zon. Kun je iets eerder of later weg? Is het echt wel noodzakelijk om de weg op te gaan? Soms hoef je een lastige situatie niet op te zoeken …