Met deze tips vermijd je kleine verkeersboetes

Ongeluk door flitser

Je hebt ze vast ook wel eens gehad: een boete voor een paar kilometer te hard rijden. Irritant maar het lijkt erbij te horen. Hoe vermijd je kleine verkeersboetes?

Juist die kleine verkeersboetes kunnen aardig oplopen. We hebben al een keer uitgelegd dat er een marge zit tussen de snelheidscontrole voordat je de boete krijgt. Maar je wilt eigenlijk helemaal geen boete. Hoe pak je dat aan? We geven een paar tips.

Houd je aan de snelheid

Het mag een open deur zijn, maar het eenvoudigste om een kleine boete te vermijden is je aan de snelheid te houden. Aan de andere kant: dat is soms best wel ingewikkeld. De maximumsnelheden in Nederland variëren nogal en aan de weg is het ook niet altijd goed te zien. Het is vaak niet eens duidelijk wat de maximum snelheid is. Je kunt trouwens wel op snelwegen op hectometerpaaltjes letten: daarop staat op geregelde afstand ook wat de maximum snelheden zijn.

Gebruik begrenzers en cruisecontrol

Tegenwoordig zijn zelfs kleine auto’s vaak uitgerust met cruisecontrol. Je kunt deze gebruiken om het tempo constant te houden en zo boetes vermijden. De cruisecontrol heeft meestal ook een snelheidsbegrenzingsfunctie. Daarmee stel je zelf de maximum snelheid in voor de auto. Geef je te veel gas, dan beperkt hij de snelheid automatisch tot jouw ingestelde maximum. Alleen bij volgas schakelt de begrenzer automatisch uit.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Pas op bij nieuwe auto met snelheidsmeters

Wie ervan uitgaat dat de snelheidsmeter in nieuwe auto’s ook zo'n 10 procent te veel aangeeft, kan voor een nare verrassing komen te staan. Ze mogen inderdaad tot 10 procent plus 4 km/h afwijken (dat betekent theoretisch 16 km/h teveel bij een snelheid van 120), maar het hoeft niet. Snelheidsmeters zijn in de loop van de tijd veel preciezer geworden. De huidige snelheidsmeters wijken vaak slechts 2 tot 4 km/h af in plaats van 4 tot 7 km/h zoals vroeger. Sterker nog: afhankelijk van de grootte van je band of wiel kan de snelheid soms precies overeenkomen met de werkelijkheid. Je kunt de afwijking zelf constateren met een app als Flitsmeister, Here we Go, TomTom Go of Waze, die op basis van GPS vrij accuraat de werkelijke snelheid aangeven.

Download een app die waarschuwt voor flitsers

Uiteraard geven we deze tip niet om op punten waar ze niet staan het gaspedaal in te trappen. Maar het is wel handig om bij een punt waar gecontroleerd wordt even extra op je snelheid te letten. Dat kan met verschillende verkeersapps, zoals Flitsmeister, TomTom Go en Waze. Deze apps waarschuwen ook voor andere zaken. Denk er bijvoorbeeld aan wanneer er hulpdiensten met zwaailicht en sirene in de buurt zijn. Vaak is er ook een overschrijdingswaarschuwing. Sommige snelheidsmeter-apps of navigatie-apps als Sygic kunnen ook gespiegeld worden weergegeven en zodoende zelfs als head-up display dienen. Zoek in de app-store naar het woord ‘HUD’ voor apps die dit kunnen.

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Bestel een auto met head-up display

In tijden van strenge snelheidshandhaving is een head-up display een waardevolle investering die zichzelf snel kan terugverdienen. Bij een aantal merken heb je er al een voor minder dan 1.000 euro: de head-up display. Deze toont permanent de actuele snelheid op of vlak voor de voorruit. In ieder geval min of meer op ooghoogte. Zo houd je én de maximumsnelheid in de gaten én houd je de goede snelheid aan omdat je niet naar de snelheidsmeter in je dashboard hoeft te kijken. Er zijn ook aftermarket sets te koop en sommige apps kunnen dit ook.

Kies voor een auto met verkeersbordherkenning

Auto’s met verkeersbordherkenning weten meestal feilloos hoe hard je waar mag rijden. Ze hebben vaak ook een snelheidslimietwaarschuwingssysteem: de snelheidslimiet die op het display wordt weergegeven, knippert of licht op, of er klinkt zelfs een waarschuwingssignaal. Voordeel: je kunt de auto pas laten waarschuwen bij een overschrijding van bijvoorbeeld plus 5 km/h wanneer je weet dat jouw snelheidsmeter 5 km/h afwijkt. Een nadeel is dat fouten bij het herkennen van de borden met de limieten geen uitzondering zijn. Overigens kunnen sommige moderne systemen automatisch de maximumsnelheid als cruisecontrol-snelheid overnemen, of dit doen als je even op ‘OK’ klikt. Je moet nog wel in de gaten houden of de informatie klopt.

Maak bezwaar als boete volgens jou onterecht is

Nog geen 4 procent van alle Nederlanders gaat in bezwaar tegen verkeersboetes die op de mat vallen. Maar wie dat wel doet, heeft vaak succes. Bezwaar aantekenen kan op twee manieren: digitaal via de website van het CJIB of met een brief aan de officier van justitie. In die brief schrijf je naast je persoonsgegevens ook het nummer dat op je boete staat en de reden waarom je het niet met de boete eens bent. Ben je niet eens met de beslissing die je als reactie krijgt? Dan kun je overwegen naar de kantonrechter te gaan. Dit moet binnen zes weken na de beslissing van de officier van justitie. Voorwaarde is wel dat je eerst de boete betaalt. Dat noemen ze een ‘zekerheid stellen’.