Hoeveel profiel moet een band hebben?

Hoeveel profiel moet een band hebben? Je kunt het eenvoudig meten

Aan het profiel kun je zien of een band versleten is en vervangen moet worden. Hoeveel profiel moet een band hebben voor dat moment is aangebroken?

Een zomerband moet volgens de wet minimaal 1,6 mm profiel hebben. Autobanden hebben daarvoor op verschillende plaatsen in het profiel randjes zitten van de hoogte. Als die gelijk staan met het loopvlak, dan is de band versleten en moet hij echt worden vervangen! We hadden het over 1,6 mm. Dat is het wettelijke minimum maar we adviseren om bij 3 mm profiel te gaan kijken naar nieuw rubber voor de auto.

Hoeveel profiel moet een winterband hebben?

Een winterband moet minimaal 4 mm profiel hebben om goed te kunnen functioneren. Als die profieldiepte is bereikt, dan hoef je ‘m nog niet weg te gooien. Totdat hij een profiel heeft van 1,6 mm mag je de winterband namelijk nog als zomerband gebruiken. Houd dan wel in de gaten dat een winterband andere eigenschappen heeft dan een zomerband (en hij in de zomer sneller slijt doordat het rubber een andere samenstelling heeft).

Kan ik het profiel meten?

Je kunt met het blote oog zien of het opstaande randje in het profiel al gelijk staat met het loopvlak. Je kunt het ook meten. Hiervoor zijn handige metertjes te koop maar het kan nog eenvoudiger en goedkoper.

Je parkeert de auto en draait de wielen naar uiterst links of uiterst rechts (om het loopvlak beter te kunnen zien. Dan steek je een 1-euromunt in het hoofdprofiel. Zie je de gouden buitenrand al, dan moet je aan vervanging denken. Bij winterbanden gebruik je hiervoor een 2-euromuntstuk.

Hoe kan ik langer met een band doorrijden?

Je wilt langer met een band doen? Dan helpt een regelmatige rijstijl om de slijtage van de band te verminderen. Immers, sterke aandrijf- en remkrachten zorgen ervoor dat het rubber snel van de band afgaat! Anticiperen dus! Voorzichtig zijn bij stoepranden helpt ook om de structuur van de band langer mee te laten gaan.

En heb je een nieuwe band nodig, dan kun je die eenvoudig vergelijken in de AutoWeek Autobanden Prijsvergelijker.

Lees ook