Zo ben je minder tijd kwijt door een file

ANWB File A12

Je wilt in de auto lekker door kunnen rijden. Wat is er dan vervelender dan in een file belanden? Met deze tips ben je minder tijd kwijt door een file.

Op een drukkere weg sta je gemakkelijker stil in het verkeer. Eigenlijk is een file vaak verloren tijd. Hoe ben je minder tijd kwijt door een file? AutoWeek geeft je tips.

Ga niet met de auto

Het mag een open deur lijken en voor ons als autosite tegenstrijdig, maar een manier om niet in de file te komen is niet met de auto te gaan.

  • Op kortere afstanden, bijvoorbeeld tot tien kilometer of als je door een drukke stad moet zelfs tot twintig kilometer, kan de fiets of e-bike een goed alternatief zijn. Als er deelscooters beschikbaar zijn waar je woont, zou je ook die kunnen nemen.
  • Je kunt ook kiezen voor het openbaar vervoer. Maar dan kom je minder vanzelfsprekend van deur tot deur.
  • Thuiswerken is in veel gevallen ook mogelijk. Dan hoef je helemaal niet het verkeer in.
Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Vermijd de spitsuren

De drukste tijden in het verkeer zijn dinsdagen en donderdagen. Kies die dagen uit voor thuiswerken als je niet in de file wilt staan. De spitstijden liggen op werkdagen tussen 07.00 en 09.30 uur, in de middag tussen 15.30 en 19.00 uur. Op vrijdagmiddag begint de spits vaak nog eerder. Zorg dan dat je op die tijden niet in de auto zit. Gebruik je de navigatie-app Waze? Dan krijg je als je de bestemming ingeeft ook een indicatie van de drukte. Dat helpt je ook om te bepalen of je iets eerder of later wilt rijden om minder tijd stil te staan.

Blijf op je rijstrook

Soms lijkt een andere rijstrook sneller te gaan. Dan is het verleidelijk te wisselen. De winst ervan is erg beperkt. Door het wisselen kun je zelfs de files verergeren. Het andere verkeer moet wellicht op de rem staan wat juist vertraging kan veroorzaken. Wat wél helpt als je op je rijstrook blijft: probeer een regelmatig tempo aan te houden. Dat doen vrachtwagenchauffeurs ook en zorgt tegelijkertijd voor een iets lager brandstofverbruik.

Gebruik de spitsstrook of wisselbaan

Bij verschillende snelwegen en knooppunten kun je een wisselbaan gebruiken. Die slaat meestal enkele afritten over (let dus op waar je heen moet). Als je toch over een langere afstand moet rijden kun je tijd winnen door de spitsstrook te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de vluchtstroken waar tijdens file of drukte een groene pijl boven brandt: daar mag je dan ook rijden. En de doorgetrokken streep op de weg mag je in dat geval negeren. Het kan zelfs een goede gok zijn juist op die rechter strook te rijden omdat deze vaak langzaam maar regelmatig doorrijdt.

Van onze partner
Alles wat je nodig hebt voor je fietsavontuur
Ga goed uitgerust op pad met je fiets! Je vindt bij Cube Stores ook online mountainbikes, e-bikes, kleding, onderdelen en accessoires. Dus wat je maar nodig hebt. Bestel snel!

Met navigatie-apps minder tijd kwijt door een file

De meeste navigatie-apps hebben een optie om rekening te houden met het verkeer. TomTom Go, TomTom AmiGo, Google Maps, Apple Kaarten, Waze of bijvoorbeeld Flitsmeister houden je weg van files. Ook veel losse autonavigatie-apparatuur en steeds vaker de ingebouwde navigatie van de auto doen dat. Ze geven tijdig een andere route als die sneller kan zijn. Met een app als ANWB Onderweg kun je ook thuis al kijken of je files op je weg tegen zult komen.

Tijd nuttig gebruiken

Als je dan toch in een file staat, dan kun je onverwacht de tijd nuttig gebruiken. Bijvoorbeeld door naar je favoriete podcast te luisteren of een luisterboek op te zetten.