Wat wordt bedoeld met ‘vasthouden’ van een smartphone?

mobiel bellen handsfree smartphone iphone

Je mag tijdens het rijden van je auto geen apparaten als een smartphone of mediaspeler vasthouden. Je moet gebruik maken van een handsfreevoorziening als je ze in de auto gebruikt. Wat wordt er nou bedoeld met vasthouden van een smartphone in de auto?

Natuurlijk, meerdere dingen doen tijdens het besturen van je auto leidt af en kan gevaar opleveren. Daarom is in de verkeersregels opgenomen dat je bij het besturen van de auto geen mobiel elektronisch apparaat dat kan worden gebruikt voor communicatie of informatievoorziening mag vasthouden. Daaronder valt bijvoorbeeld het vasthouden van een smartphone. Dat is erg wollig en wat zit erachter?

Even letterlijk: wat is het vasthouden van een smartphone?

Er zijn verschillende manieren om iets met je telefoon te doen in de auto en vaak kan dat veilig. Je mag de smartphone (of mediaplayer of tablet) niet vasthouden als je de auto bestuurt. Je kunt al discussiëren over wat ‘vasthouden’ van een smartphone precies inhoudt. Het kenmerkende van ‘vasthouden’ is dat het voorwerp valt als je het loslaat. Je mag dus wel je smartphone bedienen als hij vastzit. Bijvoorbeeld in een handsfreeset of een losse telefoonhouder van de auto. Je mag ook de telefoon bedienen als dat via het stuur of het dashboard gaat en je een Bluetooth koppeling gemaakt met je telefoon. Je kunt natuurlijk ook verbinden via Apple CarPlay of Android Auto. Dan staat het gelijk aan het bedienen van bijvoorbeeld de verwarming van je auto.

Op de knieën is ook vasthouden

Het kan zijn dat je de smartphone op je knieën hebt liggen. Dat telt ook als vasthouden. Immers, bij een hoger beroep oordeelde een kantonrechter dat ook daarbij een inspanning van je nodig is om de smartphone op zijn plaats te houden. Het maakt daarbij niet uit of de telefoon in een hoesje zit of vergrendeld is - dus dat het niet wordt gebruikt. Het begrip ‘vasthouden’ is dus vrij breed. Tussen je schouder en het oor klemmen is op die manier ook geen goede methode. 

Van onze partner
Gebruik slim een handsfree carkit
Die zijn veel goedkoper dan de boete. Bestel snel een van de vele handsfree oplossingen van bol.com!

Wat is ‘tijdens het rijden’ vasthouden van een smartphone?

Dan kun je nog verwarring hebben over wat ‘tijdens het rijden’ precies betekent. Je mag namelijk wél je telefoon of tablet vasthouden als je auto stilstaat. Op een parkeerplaats is dat duidelijk. En volgens de overheid mag je ook de telefoon vasthouden als je stilstaat in een file of voor een verkeerslicht. Zodra je weer in beweging bent, moet je telefoon weer hebben weggelegd op een vaste plaats.

Welke boete kun je krijgen?

Het vasthouden van een smartphone of andere elektronische apparatuur ziet het Openbaar Ministerie als een groot gevaar voor de verkeersveiligheid. Word je ermee betrapt, dan kun je een boete verwachten van € 350. Je moet hiervoor wel worden staande gehouden door de verbalisant. Tegenwoordig moet je trouwens wel opletten. Behalve dat een agent je kan zien vanuit een herkenbare of onherkenbare auto, worden ook foto’s gemaakt vanaf viaducten om te kijken of je de handen letterlijk vrij houdt.

Van onze partner
Houd de boete voor handsfree in je zak
En bestel voor veel minder geld een veilige handsfree carkit voor in je auto. Neem een kijkje en bestel snel!

Wat mag je wél doen?

Je mag alles met je telefoon doen waarbij je ‘m niet vasthoudt. Dus draadloos verbinden met je auto of een carkit, in een smartphonehouder plaatsen en dan bedienen. Je kunt de smartphone dan aanraken, maar je kunt natuurlijk ook de stembediening gebruiken. Houd er wel rekening mee dat ook het hebben van een gesprek of het opzoeken van het contact je aandacht van de weg afleidt.