Mag je spullen vervoeren met de achterklep open?

Lange lading Ikea ANP

Je doet het waarschijnlijk jaarlijks met het vervoeren van de kerstboom. Of wellicht heb je op andere momenten wel eens iets te vervoeren dat nét te lang is voor je kofferbak. Kun je dan rijden met de achterklep open?

Ook een ritje langs de Ikea of het tuincentrum levert vaak lange bagage op. Waarmee moet je rekening houden als je die spullen mee wil nemen terwijl het in de lengte nét niet past?

Maximaal uitsteken met open achterklep

Het belangrijkste is dat je die spullen goed vastlegt. Want je wilt niet dat het allemaal op straat komt te liggen als je even snel optrekt. Dat is één ding. Je moet er verder voor zorgen dat de achterklep niet kan openwaaien. Dus even vastzetten met bijvoorbeeld een spanband of een touw. 

Houd bij je transport rekening met het maximum waarmee de lading achter je auto mag uitsteken. Steekt de lading verder dan 1 meter uit de auto, dan kun je €160 boete krijgen, steekt het spul 1,75 meter uit, dan wordt die bekeuring nog hoger. Je kunt rekenen op €160 boete als de lading meer dan 20 cm aan de zijkanten uitsteekt. Verder moeten de achterlichten en het kenteken goed zichtbaar blijven.

Achterklep open en uitlaatgassen

Daarnaast moet je er bij een verbrandingsmotor nog rekening mee houden dat de uitlaatgassen naar binnen kunnen komen. Die zijn giftig en je wilt voorkomen dat je die zelf inademt. Zeker bij een hatchback, SUV, MPV of stationwagon kunnen de uitlaatgassen naar binnen worden gezogen. Als je een achterraam opent, dan kun je het effect daarvan verminderen doordat de luchtstroom dan verandert.

Waarschuwing open achterklep

Zeker bij nieuwe auto’s zul je er zeker aan worden herinnerd dat de achterklep open is, met een signaal op het dashboard en een waarschuwend geluid. Dat kan bij hogere snelheid of langere tijd zelfs doordringender worden. Je kunt proberen de sensor op te zoeken en die met bijvoorbeeld ducttape ingedrukt houden. Dat is bij sommige auto’s waarschijnlijk lastig en dan zul je het tijdens de rit weten ook: de achterklep is open.