Waar heb je een milieusticker in Duitsland nodig?

Milieusticker Duitsland (foto ANP)

Duitsland was een van de eerste landen met een milieusticker. Daarmee werden oude en vervuilende auto’s uit steden geweerd. Waar heb je een milieusticker in Duitsland nodig? Hoe kom je eraan?

In Duitsland kun je het wel vergeten met een oudere auto die vervuilend is voor de omgeving. Het is een van de eerste landen die een milieusticker heeft ingevoerd en nu heb je in tientallen steden een milieusticker nodig die vertelt waar je mag rijden. 

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Welke milieusticker in Duitsland

In Duitsland heb je meestal te maken met twee milieustickers, die gebonden zijn aan de auto. Dat wordt bepaald door het kenteken van de auto dat je bij aanvraag van de sticker moet aangeven. Vooral bij dieselauto’s zal er een verschil zijn.

De gele sticker wordt uitgegeven voor auto’s met een uitstootniveau als Euro III. Die zijn gebouwd tussen 1 januari 2001 en 31 december 2005. Is je auto een diesel en Euro IV-klasse of nieuwer, dan krijg je een groene sticker. En daarmee mag je in praktisch alle milieuzones in Duitsland rijden. Een dieselauto die is gebouwd tussen 1 januari 1997 en 31 december 2000 is van Euro II klasse en krijgt een rode sticker, oudere diesels krijgen helemaal geen sticker meer. Echter, er zijn geen steden die personenauto’s met een rode sticker toelaten.

Een auto met benzinemotor en driewegkatalysator vanaf 1 januari 1993 krijgt ook een groene sticker. Een oudere auto met benzinemotor krijgt geen milieusticker.

Er is een blauwe E-sticker voor elektrische voertuigen of plug-in hybride auto’s die minimaal 40 kilometer actieradius hebben, of auto’s met een uitstoot van minder dan 50 gram CO2/km. Zij kunnen met dit E-vignet ook in sommige steden gratis parkeren of busbanen gebruiken. Let daarbij vooral op de borden.

Waar heb je het eco-vignet in Duitsland nodig?

Een overzicht van de steden waar je een milieusticker in Duitsland moet gebruiken vind je op dit overzicht. En mocht je er anders komen: bij de start van de zones staat een bord Umwelt Zone. Een onderbord geeft aan met het woordje Frei met welke sticker je mag doorrijden. Rijd je met een auto in een milieuzone zonder, of met een verkeerde sticker? Dan kun je een boete van €80 krijgen.

Hoe kom je aan de milieusticker voor je auto?

Het gemakkelijkste is om de milieusticker ofwel het eco-vignet online te bestellen. Dat kan onder andere bij de ANWB. De kosten zijn €18,15 en ANWB-leden krijgen extra korting.