Voor- en nadelen van de automatische transmissie

Automaat kia versnellingsbak

Waar hij enkele jaren geleden nog een negatief imago had, wordt de automatische versnellingsbak steeds populairder. We zetten de voor- en nadelen van de automatische transmissie op een rijtje zetten.

In tegenstelling tot de handgeschakelde versnellingsbak bevrijdt de automatische transmissie de bestuurder van het schakelen. Het systeem werkt op zichzelf en wordt volledig door de auto bestuurd. Daardoor is automatisch op- en terugschakelen mogelijk.

Verschillende soorten automatische transmissie

Er zijn verschillende soorten automatische versnellingsbakken

  • de gerobotiseerde automatische versnellingsbak
  • de gerobotiseerde versnellingsbak met dubbele koppeling
  • de automatische versnellingsbak met koppelomvormer of
  • de sequentiële of halfautomatische versnellingsbak. 

Een auto die is uitgerust met een automatische versnellingsbak is gemakkelijk te herkennen. Hij heeft maar twee pedalen: die van de rem en die van het gaspedaal. Het koppelingspedaal is immers overbodig bij een automatische versnellingsbak.

Van onze partner
Reserveer je parkeerplaats bij een Q-Park
Reserveer snel en profiteer van de voordelige tarieven! In- en uitrijden kun je op kenteken doen. Met de app kun je ook parkeren aan de straat zonder transactiekosten.

Voordelen van de automatische transmissie

De automatische transmissie heeft verschillende voordelen voor de bestuurder ten opzichte van de handbak. De rijervaring is soepeler en minder vermoeiend, omdat het linkerbeen niet langer frequent de koppeling hoeft in te trappen. Dat is zeker een voordeel voor gebruik in de stad en de files die je op drukke momenten op de snelweg tegenkomt. Je kunt je ook beter concentreren achter het stuur, omdat je niet langer hoeft te schakelen of het stuur los te laten om de pook in een andere versnelling te zetten.

Betere concentratie met automatische versnellingsbak

En voor degenen die eigenlijk onzeker zijn bij het rijden of het niet prettig vinden, heeft de automatische versnellingsbak een geruststellende kant. Je hebt een taak minder zodat je jezelf beter op het rijden kunt concentreren. Ook kan de motor niet langer afslaan. Moderne automaten zijn ook betrouwbaarder dan hun handgeschakelde tegenhangers en de slijtage van een automatische transmissie is minder.

Nadelen van de automaat

Ondanks zijn voordelen heeft de automaat ook enkele nadelen: hij is duurder in aanschaf dan een handgeschakelde versnellingsbak. Immers: hij heeft complexere mechanische en elektronische elementen. Moet hij gerepareerd worden, dan kan de automatische versnellingsbak ook meer kosten. Ook is het noodzakelijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, bijvoorbeeld de bakolie vervangen. Onderhoud aan een automatische transmissie is wat ingewikkelder en duurder dan bij een handgeschakelde versnellingsbak.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Meer of minder brandstof?

Auto's die zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak hebben de neiging om meer brandstof te verbruiken. Echter, de nieuwste generaties automatische versnellingsbakken kennen in dat opzicht een steeds kleiner verschil. Ze kunnen zelfs zuiniger zijn. Ten slotte, voor liefhebbers van sportief rijden, is een automatische versnellingsbak soms langzamer in gebruik dan een handgeschakelde versnellingsbak, en een gepassioneerde chauffeur kan er de voorkeur aan geven om ‘de pook te gebruiken’ om een ​​meer sportieve rijstijl aan te nemen. Kijk je echter objectief, dan kunnen veel automatische bakken juist sneller schakelen dan je met de hand kunt doen. En steeds meer sportieve modellen zijn (zelfs alleen maar) met een automaat leverbaar. We hebben de verschillen tussen de handbak en automaat op een rijtje gezet.

Welk rijbewijs om in automaat te rijden?

Voor het besturen van een auto met een automaat volstaat een gewoon B-rijbewijs. Daarmee kun je auto's met zowel een handgeschakelde als een automaat besturen. Daarnaast is er het rijbewijs met aantekening ‘Code 78’ specifiek gereserveerd voor het gebruik van een automatische versnellingsbak. Het voordeel van dit rijbewijs is dat het vaak met minder rijuren te behalen is. Verander je van gedachten? Dan doe je examen in een auto met handbak. Zeker omdat de meeste elektrische, en plug-in hybride auto’s alleen maar met automaat worden geleverd vinden steeds meer mensen dit echter geen handicap.