Zo krijg je in 2023 subsidie voor een elektrische bedrijfsauto

AutoWeek 30 2019 Mercedes-Benz e-Vito

De overheid heeft een subsidie in het leven geroepen voor bestelauto’s zonder uitstoot, de SEBA (Subsidie Emissieloze Bedrijfauto’s). Zo krijg je in 2022 subsidie voor een elektrische bedrijfauto te krijgen.

De Subsidie Emissieloze Bedrijfauto’s lijkt op de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), alleen richt deze zich op het bedrijfsleven. Tot en met 31 december 2025 komt er jaarlijks een budget vrij. Daarmee kunnen ondernemers subsidie voor een elektrische bedrijfsauto krijgen. In 2023 is dat €33 miljoen.

Van onze partner
Wil je op de zaak een laadpaal plaatsen?
Via Coolblue regel je het gemakkelijk en met een glimlach. Klik voor meer advies!

Welke auto’s krijgen de subsidie voor een elektrische bedrijfsauto

De subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s kun je aanvragen voor auto’s uit de categorieën N1 en N2 (de laatste tot een gewicht van 4.250 kilo). De aandrijving is uitsluitend elektrisch via een accu die met een stekker wordt geladen of door waterstof. De netto catalogusprijs van een bestelbus in de categorie N1 bedraagt minstens €20.000. Voor de categorie N2 moet deze exclusief btw maar inclusief bpm en opties die er voor het kenteken zijn aangebracht, boven €20.000 liggen. De auto’s uit de categorie N1 moeten een minimale WLTP actieradius van 100 kilometer hebben. 

Wat zijn de subsidiebedragen?

De subsidie voor een elektrische bedrijfsauto wordt per jaar vastgesteld. In 2023 bedraagt deze in totaal €33 miljoen. In 2022 was de subsidiepot eind oktober 2022 leeg.

  • Voertuigcategorie N1: 10% van de netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm plus opties aangebracht voor afgifte kenteken) tot een maximum van €5.000 voor iedere bedrijfsauto.
  • Voertuigcategorie N2 (maximum gewicht tot 4.250 kg): 10% van de verkoopprijs zonder btw zoals in de overeenkomst staat, met een maximum van €5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Hoe gaat het in 2023?

De regeling gaat met enkele wijzigingen ook in 2023 door. Zo krijgen kleine bedrijven en non-profit organisaties in plaats van 10%, 12% van de netto catalogusprijs als subsidie als ze gebruik maken van koop of financial lease.

Een leasemaatschappij mag dan ook de bedrijfsauto op naam van de gebruiker zetten bij operational lease. Dat gebeurt via een verstrekkingsvoorbehoud van het RDW. 

Van onze partner
Een totaaloplossing voor laden op de zaak of thuis
Al meer dan 8.000 laadpalen heeft 50five al geïnstalleerd. Vraag met de online keuzehulp een advies aan voor de beste oplossing in uw situatie.

Hoe kun je de subsidie aanvragen?

De subsidie voor een elektrische bedrijfsauto kun je online aanvragen. Je vindt de gedetailleerde voorwaarden en link naar het formulier op de pagina over de SEBA bij de RVO.