Dit houdt een medische keuring voor het rijbewijs in

Rijbewijs onder het stof

Als je 75 jaar of ouder bent, dan moet je een medische keuring doen voordat je het rijbewijs kunt verlengen. Dit houdt die medische keuring voor het nieuwe rijbewijs in waarmee je vijf jaar ‘verder’ kunt.

Het startpunt voor de aanvraag van de verlenging als je 75 jaar of ouder bent is de gezondheidsverklaring. Het beste kun je die gezondheidsverklaring online invullen. Dat zorgt namelijk voor een duidelijke en snellere communicatie. Ook is volgens het CBR het risico op fouten daarmee kleiner.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Aandachtspunten gezondheidsverklaring voor het rijbewijs

De gezondheidsverklaring is belangrijk. Maar welke vragen kun je zo ongeveer verwachten? We zetten ze op een rijtje.

  1. Kun je met één of beide ogen beperkt zien, zelfs als je een bril of lenzen gebruikt?
  2. Word of werd je behandeld door een oogarts voor iets anders dan voor een bril of lenzen? Dat geldt ook voor behandelingen aan staar of als je de ogen hebt laten laseren.
  3. Heb je diabetes mellitus?
  4. Heb je chronische schade aan je nieren of onderga je dialyses?
  5. Heb je een aandoening van je longen, een bloedziekte of heb je een orgaantransplantatie gehad?
  6. Heb je een ziekte aan je hart of aan je bloedvaten? Dat geldt ook als je een pacemaker of ICD hebt, als je een hartaanval hebt gehad, aan je hart bent geopereerd of lijdt aan aderverkalking.
  7. Heeft een arts een aandoening vastgesteld aan je ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen (bijvoorbeeld een beroerte of spierziekte)? Daaronder vallen onder andere de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose of ALS, dementie of een andere ziekte die met de hersenen of zenuwstelsel. Maar ook een hersentumor moet je hierbij vermelden.
  8. Heb je een epileptische aanval gehad?
  9. Heb je weleens overdag last gehad van abnormale slaperigheid?
  10. Ben je in de afgelopen drie jaar meerdere keren plotseling je bewustzijn verloren (bijvoorbeeld flauwgevallen)?
  11. Heb je door de ziekte van Menière in het afgelopen jaar aanvallen van duizeligheid gehad?
  12. Heeft een arts bij je een psychische of psychiatrische diagnose gesteld? Dat kan ook depressie zijn. Maar ook als je ADHD of ADD, autisme of een andere psychische aandoening hebt, moet je dat aangeven.
  13. Heb je de afgelopen vijf jaar overmatig gebruik (misbruik) gemaakt van alcohol, drugs of andere verslavende middelen?
  14. Gebruik je medicijnen die de rijvaardigheid negatief beïnvloeden? Let erop dat je van sommige medicijnen slaperig of suf kunt worden. Ook medicijnen met ernstige bijwerkingen vallen hieronder. Vaak staat er een waarschuwing op de verpakking, maar niet altijd. Het staat wel altijd in de bijsluiter. Twijfel je? 

Volgende stap: medische keuring

Heb je het formulier ingevuld, dan volgt een afspraak met een keuringsarts. Die onderzoekt de gezondheid en brengt rapport uit aan het CBR. Tijdens de medische keuring kijkt de arts onder andere naar je bloeddruk, gezichtsvermogen, of je armen en benen goed functioneren en of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Daar wordt de aanvraag beoordeeld met de rijvaardigheid in het achterhoofd. In sommige gevallen is een rijtest nodig of een aanvullend medisch onderzoek. Dat kost dan wel extra tijd. Met die resultaten wordt dan opnieuw de medische toestand om te rijden beoordeeld. Is het resultaat positief? Dan kun je bij het gemeentehuis het rijbewijs voor vijf jaar laten verlengen.

Van onze partner
Op zoek naar een rijbewijshoesje?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan rijbewijshoesjes en andere mapjes voor je autopapieren!

Neem de tijd voor het medisch onderzoek

Je ziet dat dit best wel een uitgebreid proces is. Daarom is het goed te weten dat je er op tijd mee moet beginnen. Het advies van het CBR is om vier maanden voor het verlopen van het tijd nodig hebt met de medische onderzoeken, begin dan eerder. Neem ruimschoots de tijd, maar overdrijf daarbij niet. Als je namelijk te vroeg begint, dan moet je je nieuwe rijbewijs wat eerder aanvragen zodat je per saldo een kortere geldigheidsduur hebt. Let er wel op: met een verlopen rijbewijs mag je geen auto besturen. Vraag wat ons betreft je rijbewijs liever iets te vroeg, dan te laat aan.