Zo rijd je een plug-in hybride motor goed warm

Peugeot 308 SW

Eerst de motor opwarmen, dan pas vol gas. We kennen die richtlijn allemaal wel. Dat gaat niet meer volledig op voor nieuwe auto's. Moet je bijvoorbeeld de brandstofmotor van een plug-in hybride auto goed warmrijden?

Het lijkt bijna niet te doen in de praktijk. Immers: hoe kun je de brandstofmotor van een plug-in hybride auto rustig warmrijden, als je vooral op de elektromotor rijdt? Eigenlijk hoef je daar volgens onze technisch redacteur Cornelis Kit niet zo bang voor te zijn. Inderdaad, de brandstofmotor slaat vanzelf aan als de tractiebatterij nog pakweg 10 procent van zijn capaciteit over heeft, en de brandstofmotor zorgt er voor dat hij de belasting aan kan. Er spelen meerdere factoren een rol.

Van onze partner
Wil je een laadpas waarmee je op veel plaatsen terecht kunt?
Vaste tarieven in Nederland bij openbare laadpalen en snelladers, opladen bij meer dan 150.000 laadpalen in Europa. Via Coolblue vraag je gratis en gemakkelijk jouw laadpas aan. Doe het gelijk!

Vraag naar vermogen valt mee

De vraag naar vermogen valt meestal wel mee als de motor tijdens een rit wordt wakker geschud. Hoewel de kans aanzienlijk is dat zoiets gebeurt wanneer je op een buitenweg of zelfs op de snelweg rijdt, valt de vraag naar vermogen in die situatie wel mee. Immers: je rijdt met constante snelheid en dan is de belasting voor de krachtbron niet extreem. In de stad met veel optrekken en afremmen is de slijtage groter.

Plug-in hybride motor wordt warm, katalysator ook

Wel zul je merken dat de motor vaak langer door blijft draaien als hij in principe op temperatuur is en ook de accu goeddeels is opgeladen. Vooral als je na een snelwegrit vlak na het aanslaan van de brandstofmotor in de stad rijdt en verwacht dat de auto wel weer op elektro-kracht verder gaat. De reden is eenvoudig: de katalysator komt op deze manier ook op bedrijfstemperatuur. Dat vergt vaak meer tijd dan het op bedrijfstemperatuur brengen van de verbrandingsmotor. Emissiecontrole werkt tot honderd keer slechter als de krachtbron koud is. In de eerste drie minuten na een koude start stoot een voertuig meer vervuilende stoffen uit dan bij het rijden van 1.000 kilometer met een warme motor. Je moet dus eigenlijk eerder de katalysator, dan de plug-in hybride motor warm rijden.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Techniek plug-in hybride auto’s voorbereid op warm worden

De ontwikkelaars van stekkerhybrides hebben volgens onze Duitse collega’s bij AutoBild diverse voorzorgsmaatregelen genomen om de levensduur van de verbrandingsmotor te verlengen. Audi-plug-in hybrides (identiek aan veel Volkswagen-modellen) hebben onder meer gemodificeerde cilindervoeringen en zuigerveren, evenals een sensor die de kwaliteit van de olie meet. Zo kan een motor die langer stilstaat meer vocht in de olie verdragen. Zodra de motor op bedrijfstemperatuur is, zal dat vocht verdampen.
Bij normaal rijgedrag hoef je je in ieder geval niet druk te maken over het rijden met een nog koude verbrandingsmotor van een plug-in hybride.