Zo vermijd je files en druk verkeer tijdens de spits

Spits file (foto ANP)

Met toenemend verkeer op de wegen krijg je ook te maken met files. Files door drukte of door ongevallen. Die gebeuren immers ook vaker als het druk is. Hoe vermijd je files en druk verkeer tijdens de spits? Dat gaat ook weer interessanter worden.

Je wilt of je moet vaker van huis naar je werk en daarmee ben je niet de enige! Dat betekent dat de spits intensiever wordt met de daaraan verbonden ongemakken, bijvoorbeeld de opstoppingen onderweg. Met deze tips vermijd je druk verkeer tijdens de spits en kom je sneller of gemakkelijker waar je moet zijn.

Niet in de spits de weg op

Het mag een open deur lijken, maar niet in de spits rijden is de gemakkelijkste manier om druk verkeer tijdens de spits te vermijden. In het algemeen kun je zeggen dat de ochtendspits op werkdagen tussen 07.00 en 09.00 uur is en de middag/avondspits tussen 16.00 en 19.00 uur. Rijd dus tijdens deze uren zo min mogelijk op de weg als je dat kunt én als je de spitsdrukte wilt vermijden. De avondspits is vaak drukker dan de ochtendspits omdat dan naast het woon-werkverkeer ook meer recreatief verkeer op de weg is. Wellicht kun je later beginnen of eerder weg om de drukke tijd te vermijden.

De dagen in de week met de drukste spits zijn dinsdag en donderdag. Wil je de files tijdens de spits vermijden, dan kun je het beste op deze dagen een thuiswerkdag inplannen.

Van onze partner
Snel op je werk zijn of juist vlot weer thuis?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Neem een motorfiets of motorscooter

Heb je een A-rijbewijs voor een motorfiets? Dat kan al een oplossing zijn om spitsverkeer het hoofd te bieden. Gewoon door erlangs te rijden! Soms biedt de tweewieler in plaats van, of naast, je auto voldoende voordeel om het als een alternatief voor de auto te gebruiken.

Thuiswerken? Geen last van de spits

En thuiswerken is ook een optie om de drukke files in de spits te vermijden. Je kunt wellicht ook thuis de dag starten en op een latere tijd naar je werk gaan of juist in de middag eerder van je werk weggaan en vervolgens thuis nog wat doorwerken. Er zijn verschillende combinaties mogelijk.

Navigatie apps op de smartphone

Andere hulpjes om de files tijdens de spits te vermijden zijn navigatie apps op de smartphone of losse navigatie. Tijdens het rijden houden ze je op de hoogte van ontwikkelingen in de drukte en berekenen zo nodig een nieuwe, snellere route. Erg handig, zeker als er files zijn waar je geen rekening mee houdt, bijvoorbeeld als er een ongeval gebeurt. En steeds meer auto’s worden voorzien van navigatie die ook de actuele verkeersinformatie goed in de gaten houdt. Trouwens, ze geven vaak ook flitsers en trajectcontroles aan.

Van onze partner
Alles wat je nodig hebt voor je fietsrit
Ga goed uitgerust op pad met je fiets! Je vindt bij Cube Stores ook online mountainbikes, e-bikes, kleding, onderdelen en accessoires. Dus wat je maar nodig hebt. Bestel snel!

Reis op een andere manier

Soms is de auto de enige realistische manier om naar je werk te gaan. Bijvoorbeeld als je ver van een openbaarvervoerhalte woont of je als werk lastig te bereiken is. De afstand kan groot zijn. Of je moet steeds veel meenemen. Je kunt onverwachte afspraken hebben op grotere afstand. Is dat niet zo, dan zijn er andere opties om druk verkeer tijdens de spits te vermijden of er zelfs letterlijk aan voorbij te gaan:

  • Neem eens de trein of de bus, eventueel vanaf een P+R parkeerplaats in de stad waar je moet zijn. Dat is erg afhankelijk van de verbindingen maar je hoeft in ieder geval niet in de file te staan. In de spitstijden zijn die ook vaak druk. En als je vaak gebruik maakt van het openbaar vervoer kan het ook financieel aantrekkelijk zijn.
  • Gebruik een fiets of e-bike. Zeker tot 20 kilometer afstand kan de tijd die je uiteindelijk kwijt bent best meevallen. Je rijdt immers van deur tot deur en vaak een kortere weg dan je met de auto zou doen. De fiets kun je meestal dichtbij je werk stallen. Daarnaast kun je gebruik maken van belastingtechnische opties of een keuzebudget van je werkgever als je een leasefiets gebruikt. En: het is erg gezond deze beweging regelmatig te hebben.
  • En woon je écht dicht bij je werk, dan kun je natuurlijk altijd nog wandelen!

Wissel je reismethode af

Onthoud daarbij dat hoe je werkt of reist, niet betekent dat je het altijd zo moet doen. Je kunt bijvoorbeeld op sommige dagen met de auto gaan en andere dagen thuiswerken of op de fiets. Afspraken of kleding kun je dan daarop afstemmen. Een beetje creativiteit brengt je wellicht nog op andere ideeën!

Van onze partner
Ruime keuze aan fietsen, bakfietsen en natuurlijk e-bikes
Je vindt de fiets van je keuze bij Premiumbikes.nl in ruime voorraad. Daardoor kun je snel rijden!