Wat zijn de maximumsnelheden in Duitsland?

Grensovergang Duitsland

Te snel rijden kan een dure grap worden, ook in Duitsland. Veel automobilisten weten echter niet eens precies welke toegestane snelheden en snelheidslimieten daar gelden. In dit artikel laten we zien welke maximumsnelheden in Duitsland van toepassing zijn.

Daarbij moet je in de gaten houden dat er op gebied van maximumsnelheden in Duitsland verschillende termen zijn. Topsnelheid: de maximum snelheid die je auto kan halen. Maximumsnelheid: de snelheid die je op een stuk weg mag rijden. En adviessnelheid: de snelheid die je het beste veilig kunt rijden als de omstandigheden het toelaten. Maar je mag dan wel sneller. 

Maximumsnelheden binnen en buiten de bebouwde kom

De toegestane maximumsnelheden in Duitsland worden aangegeven door verkeersborden. Er zijn echter maximaal toegestane snelheden die ook zonder verkeersborden gelden.

De maximaal toegestane snelheid in Duitsland is 50 km/h binnen de bebouwde kom en 100 km/h buiten de bebouwde kom.

Let op: Verkeersborden kunnen de maximumsnelheid veranderen, bijvoorbeeld op snelwegen. Ook kunnen lokaal andere maximum snelheden gelden.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Geen snelheidslimiet in Duitsland

Tot nu toe is er geen maximumsnelheid op de Duitse federale snelwegen. Dit betekent dat waar verkeersborden geen snelheidslimiet of sectiegewijze bovengrens stellen, weggebruikers in principe zelf de snelheid kunnen bepalen. Je ziet wel steeds vaker een beperkte maximumsnelheid, bijvoorbeeld rond knooppunten, in steden en bij wegwerkzaamheden.
De aanbevolen snelheid wijkt af van de maximaal toegestane snelheid. Op Duitse autobahnen geldt een adviessnelheid van 130 km/h. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een aanbeveling voor een snelheid. Het onder- of overschrijden van de aanbevolen snelheid is geen overtreding van de regels. Let wel op: als er een duidelijk eigen risico kan worden gezien bij een ongeval bij te hoge snelheid kan dat wel aanleiding geven tot medeplichtigheid.

Van onze partner
Zoek je een bestemming in Duitsland of ga je erdoorheen?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Maximumsnelheden met aanhanger

Voor combinaties - bijvoorbeeld auto's met caravans of campers tot maximaal 3,5 ton met aanhangers - geldt buiten de bebouwde kom en op snelwegen een maximumsnelheid van 80 km/u. Als de combinatie van trekauto en aanhanger voldoet aan de voorwaarden van de "Tempo 100-regeling", zijn snelheden tot 100 km/h  mogelijk. Aan de hand van het kentekenbewijs en een sticker op het voertuig kun je zien of je aan deze voorwaarden voldoet.

Maximumsnelheid met sneeuwkettingen

In winterse omstandigheden moet je sneeuwkettingen gebruiken. Dat zie je ook aan borden langs de weg. Als je auto is uitgerust met sneeuwkettingen, is de maximaal toegestane snelheid beperkt tot 50 km/h.