Tips waarmee een automaat langer meegaat

Volvo XC60 schakelpook automaat facelift

Een automaat is vaak praktischer en rustgevender als je dagelijks op de weg zit. Je moet wel aan een paar dingen denken om onnodige slijtage en schade te voorkomen. Daarom geven we tips waarmee een automaat langer meegaat.

Automatische versnellingsbakken worden steeds populairder. In steeds meer automodellen vind je zelfs geen handbak meer. Automaten worden gewaardeerd om hun hogere comfort en bruikbaarheid. Je hoeft niet meer met de koppeling te spelen in de file en handmatig te schakelen. Het gebruik van een automatische transmissie vereist echter enkele voorzorgsmaatregelen om schade te voorkomen: lees onze tips waarmee een automaat langer meegaat.

Schakel niet in P tijdens het rijden

De ‘P’-stand (voor ‘Parkeren’) is handig om de auto op zijn plaats te houden wanneer deze geparkeerd staat. Aan de andere kant, wanneer je aan het rijden bent, moet je de ‘P’ -modus niet inschakelen. Dit de versnellingsbak zou blokkeren en daarom zou beschadigen. Zorg er dus voor dat je stilstaat voordat je jouw automatische transmissie in de ‘P’-modus zet.

Van onze partner
Vind de weg gemakkelijk en laat je waarschuwen voor flitsers
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Gebruik de achteruitversnelling bij stilstand

Om schade aan je automatische versnellingsbak te voorkomen, schakel dan nooit de achteruitversnelling (stand R) in als de auto nog in beweging is. Door dit te doen, kunnen interne onderdelen van de bak breken. Dat kan aanzienlijke schade veroorzaken, wat inhoudt dat de auto moet worden afgesleept naar de garage. Om de achteruitversnelling in te schakelen, moet je dus echt stilstaan.

Regelmatig olie verversen zorgt dat een automaat langer meegaat

Hoewel het zelden wordt aanbevolen door fabrikanten, is het vervangen van de olie in een automatische transmissie, net als bij een handmatige transmissie, een belangrijk onderdeel van het onderhoud om de goede betrouwbaarheid van je transmissie in de loop van de tijd te garanderen. De onderhoudsfrequentie is afhankelijk van jouw type versnellingsbak. Over het algemeen is het raadzaam om de olie in de versnellingsbak elke 60 tot 80.000 km te laten vervangen en over te laten aan een specialist in automatische versnellingsbakken.

Sommige merken gebruiken olie in de transmissie die volgens de specificaties niet hoeft te worden vervangen. Echter, door vervuiling die in de loop van de tijd optreedt (denk bijvoorbeeld aan kleine metaaldeeltjes) is het beter toch de olie van tijd tot tijd te vernieuwen zodat de automaat langer meegaat.