Deze bijzondere kentekens krijg je niet zo maar

Auto Koninklijk Huis AA kenteken Koning DAF fabriek ANP

Iedere auto, motorfiets, tractor of werktuig, brommer en brommobiel, speed pedelec, aanhanger en rijdend werktuig op de Nederlandse weg heeft een kenteken. Naast de bekende kentekens die aan de leeftijd van de auto zijn gebonden, zijn er ook bijzondere kentekens. Die krijg je alleen niet zo maar.

Je zult wellicht even met de ogen moeten knipperen als je een afwijkende combinatie op de bekende gele platen ziet. Daaruit kun je niet altijd direct afleiden hoe oud de auto ongeveer is. AutoWeek heeft verschillende bijzondere kentekens voor je op een rijtje gezet.

AA-kentekens voor Koninklijk Huis

De dubbele vermelding van de eerste letter van het alfabet is gereserveerd voor de auto’s van het Koninklijk Huis en hoffunctionarissen. Het Koninklijk Huis kan zowel ‘gewone’ kentekens gebruiken als de kentekens met AA, gevolgd door twee of drie cijfers. Deze kentekens zijn sinds 1951 uitgegeven. Er zit geen logica in de uitgifte van de nummers. De auto’s zijn dienstauto’s en staan op naam van het Hoofd Algemene Zaken van het Staldepartement. De kans dat een lid van de Koninklijke familie de auto bestuurt is overigens best klein.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

CD- CDJ, BN- en GN kentekens

Vooral in den Haag en de grote steden zul je deze series tegenkomen. Kentekens met de letters BN, GN, CD of CDJ worden onder bepaalde voorwaarden afgegeven aan medewerkers van internationale organisaties en ambassades in Nederland. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt of en wat voor soort bijzonder kenteken iemand krijgt. De aanvraag en het stopzetten van zo’n kenteken verloopt via de Belastingdienst.

Cijfergroepen bij BN- en GN-kentekens zeggen iets

Als je een kenteken tegenkomt met de letters BN of GN, dan kun je aan de hand van de cijfers ook meer zeggen over de achtergronden van de auto.

  • Bij cijfergroepen 00-01 tot en met 69-99 is er belastingvrijstelling gegeven, aangezien deze auto binnen een bepaalde tijd naar het buitenland wordt overgebracht.
  • Bij cijfergroepen 70-00 tot en met 88-99 gaat het om motorrijtuigen en aanhangers op naam van personeel van buitenlandse ambassades, consulaten en dergelijke instellingen. De Minister van Buitenlandse Zaken beoordeelt de toewijzing hiervan.
  • Bij cijfergroepen 89-00 tot en met 89-99 heb je meestal te maken met bijzondere fiscale omstandigheden.
  • Bij cijfergroepen 90-00 tot en met 99-99 is voorwaardelijke vrijstelling van belasting verleend, maar op een andere grond dan bij de eerste groepen.

CD- en CDJ kentekens

Personeel dat werkt voor het diplomatieke korps kunnen een CD-kenteken krijgen. Deze mensen zijn in principe neutraal in juridische zin. Mocht er een incident zijn, dan is duidelijk dat de bestuurder van de auto een speciale status heeft en kan zelfs een internationaal conflict worden voorkomen. Mocht je een aanrijding met een auto met CD-kenteken krijgen: deze auto’s zijn wél altijd WA verzekerd en je wordt schadeloos gesteld. Maar doordat niet altijd proces verbaal wordt opgemaakt, kan de afwikkeling van de schade lastiger zijn dan gebruikelijk.

Soortgelijke omstandigheden gelden voor auto’s met een CDJ-kentekenplaat. Deze worden uitgegeven voor rechters en medewerkers van het Internationale Gerechtshof.

Van onze partner
Witte kentekenplaten nodig?
Bestel gemakkelijk online witte kentekenplaten voor je aanhanger en voer ze naar keuze uit met standaard, of luxe opgelegde letters.

Kentekens zijn persoonsgebonden

Voor bijzondere kentekens gelden op sommige punten andere regels dan voor ‘normale’ kentekens. Zo kan een bijzonder kenteken bijvoorbeeld niet worden geschorst. Onder andere door belastingtechnische aspecten zijn de kentekens gebonden aan een persoon en niet in eerste instantie aan de auto. 

Verkoop auto’s met speciale kentekens

Ook de verkoop verloopt anders. BN-, GN-, CD- en CDJ-kentekens zijn namelijk persoonsgebonden en kunnen daarom niet zomaar verkocht worden. Zoals je zag, kunnen er ook speciale belastingaspecten aan de kentekens zitten. Wil je een auto met een bijzonder kenteken kopen? Let er dan goed op dat de verkoper alles al heeft geregeld met de Belastingdienst en dat er al een aanvraag is gedaan voor een ‘normaal’ kenteken. En je hoeft deze kentekens ook niet op te zoeken in de AutoWeek Kentekencheck: de gegevens van de speciale kentekenbewijzen zijn hier niet in vermeld. De politie kan eventueel wel nagaan op naam van wie het kenteken staat. Dit is gedaan om de diplomatieke onschendbaarheid zo veel mogelijk te garanderen.