Zo rijd je weg op een helling met een elektrische handrem

Geparkeerde auto's op helling

Steeds meer auto’s hebben een elektrische handrem. Zeker bij een handgeschakelde auto kun je jezelf dan afvragen: hoe rijd je weg op een helling met de elektrische handrem?

Met de traditionele handrem rijd je met een beetje vaardigheid gemakkelijk weg. Beetje gas geven, koppeling op laten komen en handrem loslaten. Voor een groot deel doe je dat op het gevoel. Heeft je auto een elektrische handrem, dan kan het lastiger zijn.

Werking elektrische handrem

De elektrische handrem werkt anders dan de traditionele parkeerrem. Bij de traditionele handrem trek je aan een hendel die (meestal) tussen de voorstoelen zit. Hierdoor span je een kabel die op zijn beurt de remblokken op de remschijven drukt of de remschoenen tegen de remtrommel. Dit principe is redelijk eenvoudig en heeft dan ook decennia standgehouden. De laatste jaren zie je steeds vaker een elektrische handrem in nieuwe automodellen. Deze zul je alleen maar vaker gaan tegenkomen. Daarbij druk je op een knop. Daarmee breng je een elektromotor in werking, die via spindels (vergelijk die met een schroefdraad van een bout) hetzelfde doet. Je ziet steeds vaker dat die parkeerrem automatisch werkt: als je de motor afzet, dan wordt de rem geactiveerd en bij het wegrijden gaat de parkeerrem eraf. En dat werkt uitstekend.

Van onze partner
Reserveer je parkeerplaats bij een Q-Park
Reserveer snel en profiteer van de voordelige tarieven! In- en uitrijden kun je op kenteken doen.

Wegrijden op een helling met elektrische handrem

Heb je een automaat, dan heb je de handrem bij het wegrijden op een helling in principe niet nodig. Immers, je auto heeft dan meestal al de neiging om iets naar voren te rijden. Je geeft gas en ook helling op rijdt de auto soepel weg.

Bij een auto met handbak en een elektrische handrem moet je het beter aanvoelen.

  • Trap met ingeschakelde handrem de koppeling volledig in en kies de eerste versnelling.
  • Terwijl je de koppeling langzaam naar het aangrijpingspunt laat opkomen, geef je voorzichtig gas.
  • Zodra het veilig is om te weg te rijden, druk je op de knop van de elektrische handrem om hem uit te schakelen terwijl je de koppeling iets verder laat opkomen.
  • Geef geleidelijk meer gas terwijl je de koppeling langzaam loslaat. Zo rijd je de helling op.
Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Hill assist als hulpje bij wegrijden op een helling

Als je auto een elektrische handrem heeft, dan is deze vaak voorzien van een helling-assistentiefunctie (hill assist). Dat maakt het leven gemakkelijker om weg te rijden, ook met een handbak. Hij houdt namelijk op een helling de rem een paar seconden langer vast zodat je tijd hebt om van de rem naar het gaspedaal te wisselen.

  • Trap met ingeschakelde handrem de koppeling in en kies de eerste versnelling.
  • Breng de koppeling langzaam naar het aangrijpingspunt.
  • Kijk of je veilig kunt wegrijden en trap rustig het gaspedaal in.
  • Hierdoor wordt je elektrische handrem vrijgemaakt en kun je normaal wegrijden.