Zo kun je korter of langer een deelauto huren

Deelauto in de stad - MyWheels Renault Zoe

Heb je een auto nodig voor een korte of langere tijd, dan kun je die huren. Bij een grote verhuurder huren is een optie. Je kunt ook een deelauto huren. Hoe pak je dat aan?

In steeds meer steden en dorpen worden de deelauto’s van bijvoorbeeld Greenwheels, MyWheels of Share Now een vertrouwd beeld in de straten. Dat zijn enkele grotere organisaties van deelauto’s naast bijvoorbeeld Snappcar, Lynk & Co, Amber of Sixt. Er zijn ook verschillende lokale initiatieven in diverse steden. Het idee is dat je snel en gemakkelijk een deelauto kunt huren of kunt reserveren voor langere tijd. Hoe werkt het?

Deelauto huren via een app

De meeste verhuurders van deelauto’s werken via een app. Je moet je daarbij eerst registreren, rijbewijs uploaden en een betaaloptie (creditcard of bankrekening) opgeven. Na een check kun je vervolgens via ‘zoeken’ op een kaart auto’s in de buurt zien. Vooral in de grotere steden zijn veel deelautoplatforms actief. Klik erop en je krijgt meer gegevens zoals het type, de grootte, uiteraard de prijs (per uur of per dag) en beschikbaarheid. Is de auto vrij, dan zou je bij wijze van spreken direct ermee weg kunnen rijden. En als je er niet naast staat, dan kun je de auto reserveren om te voorkomen dat iemand anders ermee aan de haal gaat terwijl je erheen loopt.

Van onze partner
Auto nodig of wil je je auto delen?
Voor beide opties kun je terecht bij het autodeelplatform Snappcar! Je kunt zo in de buurt op twee manieren geld besparen!

Ontgrendeling deelauto's via app

Gebruik je een deelauto die je met een app moet ontgrendelen, dan werkt dat meestal met een QR- code die je scant en op die manier de auto ontgrendelt. Of vanuit de app via Bluetooth in de auto. Heeft de auto een startknop, dan ga je zitten en rijd je weg. Anders moet je in de auto zoeken naar de contactsleutel. Loop voor je wegrijdt langs de auto voor eventuele schades. Maak daarvan foto’s en stuur die naar de verhuurder als bewijs dat ze er al zaten toen je de auto in gebruik nam. Bij Snappcar en MyWheels moet je in sommige gevallen bij een contactpersoon de sleutel halen. Bij Snappcar is dat zelfs de eigenaar van de auto. Maar dat zie je in de instructies die je krijgt.

Onderweg: parkeren en onderbreken

Hoewel een aantal deelautoplatforms in enkele steden actief is (bijvoorbeeld Share Now, MyWheels of We Drive Solar), kun je de auto’s wel in het hele land gebruiken. Je kunt de auto parkeren en afsluiten. Eventuele parkeergelden moet je wel zelf betalen, die zitten niet inbegrepen bij de huurprijs. Maak je een tussenstop, dan parkeer je de auto en sluit je hem af met de sleutel of de app. Dat varieert soms zelfs per auto dus dat moet je even checken.

De auto kun je na gebruik weer terugplaatsen waar je hem hebt opgehaald. De brandstof wordt verrekend (tenzij dit anders is afgesproken). In een ander geval moet je de auto een keer tanken. Ook een elektrische auto hoef je alleen op te laden als de accu minder dan een kwart van de capaciteit heeft als je hem terugbrengt.

Je sluit vervolgens de auto af, en met de app ook de sessie. Daarmee ben je helemaal klaar!

Van onze partner
Vergelijk en reserveer je huurauto
Heb je een huurauto nodig? Vergelijk autohuur bij Easyterra.nl! Vergelijking van de grotere verhuurders, in Nederland en internationaal. Door duidelijke uitleg en de reviews weet je wat je kunt verwachten.

Wat kost een deelauto huren?

Het gebruiken of huren van een deelauto kent natuurlijk een prijskaartje. Prijzen starten bij pakweg € 3 per uur of € 30 per dag. En dan rijd je rond in een Volkswagen (e-)Up, Fiat 500(e) of een auto van die grootte. Is dat te klein? Groter kan ook, maar daar betaal je dan wel extra voor. Ook kun je in sommige gevallen (Snappcar, Greenwheels en MyWheels) een stationwagon of zelfs een bestelbusje huren.

De auto is all-risk verzekerd. Soms komt dat wel bovenop de huurprijs, bijvoorbeeld bij Snappcar. Het eigen risico moet je wel even bekijken. Dat is standaard redelijk hoog en je krijgt soms de optie om dat af te kopen. Voor een paar euro daalt dat dan met enkele honderden euro’s. Dat is toch een goede gedachte als je iets overkomt!

Je kunt de auto’s ook incidenteel huren. Heb je vaker een auto nodig? Dan kun je bij Share Now, Greenwheels, We Drive Solar of MyWheels ook een abonnement nemen. Dan betaal je een bepaald bedrag per maand maar krijg je korting op de huurprijs per uur of per dag. Dat kan aantrekkelijker zijn als je de auto vaker nodig hebt.

Is een deelauto huren met duur?

Je bent altijd wel een paar tientjes kwijt als je een deelauto gebruikt. Maar is het duur? Reken dat alle kosten behalve parkeren en soms ook brandstof al zijn verrekend. En het spaart je de vaste lasten en onderhoud van een eigen auto uit. Dat is zeker als je een auto minder vaak gebruikt een voordeel. Heb je een auto vaker nodig maar wil je ‘m niet steeds voor de deur hebben staan? Dan kun je ook een auto kopen of (private) leasen en die delen. Dat zou je via Snappcar of Lynk & Co kunnen doen. Dan heb je een auto die je kunt gebruiken wanneer het je echt uitkomt en kun je het geld dat je via de verhuur krijgt gebruiken om die kosten te verlagen.