Wat is de bijtelling voor een auto op waterstof?

Waterstof vs EV lange reis

Wie een auto van de zaak ook privé gebruikt, krijgt te maken met bijtelling. Hoe is de bijtelling voor een auto die op waterstof rijdt?

Als je meer dan 500 (geregistreerde) privékilometers rijdt met de auto van de zaak of wanneer je geen kilometeradministratie bijhoudt, krijgt je maken met bijtelling. Immers, de auto is dan een beloning in natura, zo stelt de Belastingdienst. Hoe valt een auto op waterstof in te schalen voor de bijtelling?

Lager tarief voor elektrische auto’s

Normaal is de bijtelling voor auto’s van de zaak in 2023 22%. Dat betaal je altijd, bijvoorbeeld voor een auto met een brandstofmotor, ook als die (plug-in) hybride zijn. Als basis neem je dan de fiscale waarde van de auto. Daarvan tel je 22% bij jouw inkomen. Heb je een elektrische auto, dan krijg je gedeeltelijk korting op de bijtelling. Over de eerste €30.000 van de fiscale waarde hoef je maar 16% bij je inkomen te tellen.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Speciale korting voor waterstofauto’s

Bestel je echter een auto met aandrijving op waterstof (via een brandstofcel), dan is de bijtelling nog aantrekkelijker. Dan kun je voor de bijtelling namelijk over de totale fiscale waarde, dus ook het bedrag boven €30.000, 16% rekenen.

Rekenvoorbeeld bijtelling waterstofauto’s

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? We nemen een voorbeeld. De elektrische BMW i4 M50 is qua prijs te vergelijken met de Toyota Mirai Prestige. De BMW kost €75.630 (hoewel je dan vast nog best een duik in de optielijst zou willen nemen). De Toyota Mirai Prestige staat voor €78.795 in de prijslijst en in onze test hadden we gezien dat deze helemaal vol zit met opties. Dat betekent voor de bijtelling:

BMW i4 M50Toyota Mirai Prestige
Fiscale waarde75.63078.795
Bijtelling14.83812.607