Kun je met een code 78 in je rijbewijs een handgeschakelde auto rijden?

Volvo XC60 schakelpook automaat facelift

Er doen meer mensen examen in een auto met automaat. Zij krijgen een code 78 in hun rijbewijs. Maar kun je met een code 78 in je rijbewijs een handgeschakelde auto rijden?

Steeds meer auto’s op de markt hebben een automaat. Zeker een hybride of elektrische auto is praktisch altijd automatisch. Kijken we op het moment van schrijven van dit artikel naar de occasionzoeker op AutoWeek, dan zijn er 86.730 auto’s met automaat tegenover 94.085 auto’s met een handbak in de aanbieding.

Les nemen in automaat

Daarnaast zie je dat meer mensen les gaan nemen in een automaat. Veel rijscholen beginnen de lessen in een (automatische) elektrische auto. De laatste lessen leer je dan de finesses van het schakelen in een auto met handbak. Hiermee kan een rijschool bijvoorbeeld op een duurzamere manier werken  en ook is het rijden met een elektrische auto wellicht goedkoper.

Van onze partner
Op zoek naar een rijbewijshoesje?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan rijbewijshoesjes en andere mapjes voor je autopapieren!

Aantekening op rijbewijs

Er komt de aantekening ‘code 78’ op je rijbewijs te staan als je examen hebt gedaan met een auto die een automatische transmissie heeft. Je mag daarmee alleen rijden in een auto met automatische transmissie. Het aantal mensen dat een rijbewijs met deze aantekening krijgt, is sinds 2016 verdrievoudigd, van 2.310 tot 6.300 in 2022.

Beperking bij code 78 in je rijbewijs

Als je zelf een auto koopt, heb je natuurlijk weinig beperkingen zolang je auto een automaat is. Toch kan code 78 een beperking zijn als je een vervangende auto krijgt, bijvoorbeeld bij schade. Dan moet je aangeven dat je alleen een automaat mag rijden. Denk je veel wisselende auto’s te gaan rijden, dan kun je beter examen doen met een auto die een handbak heeft.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Zo kom je van code 78 in je rijbewijs af

Wil je toch een handgeschakelde auto rijden, dan moet je ervoor zorgen dat code 78 van je rijbewijs af gaat. Daarvoor moet je examen doen in een auto die een handbak heeft. Om het praktijkexamen bij het CBR aan te vragen, heb je ook een gezondheidsverklaring nodig. Dan wordt gekeken of je medisch geschikt bent om een auto met handbak te rijden. Slaag je, dan ben je verlost van code 78 in je rijbewijs en kun je een handgeschakelde auto rijden.