Hoe was je gemakkelijk insecten van je auto af?

Muggen zwerm Houtribdijk

Als de zon gaat schijnen, worden ook de vliegjes, mugjes en andere insecten actief. Tijdens het rijden komen ze in groten getale op je motorkap en voorruit terecht. Hoe was je het beste die insecten van je auto af? En waar moet je op letten?

Je kunt eenvoudig insecten van je auto af halen. Je moet het net even weten. De principes komen redelijk overeen met hoe je je auto verlost van vogelpoep. Maar zoals bij alles moet je voor het beste resultaat op een paar dingen letten. Dan kun je weer vrij zien en beschadigt je lak het minst. Hier vind je de ins en outs!

Insecten zijn slecht voor de lak

Je staat er wellicht niet bij stil, maar insecten hebben een hoge zuurgraad. Daardoor kunnen ze invreten op de lak van de auto. Dat is natuurlijk niet mooi. Het tast ook de beschermlaag van de lak aan, zeker als je de lijkjes lang op de auto laat zitten. Toch maar even schoonmaken dus. Hoe pak je dat het beste aan?

Van onze partner
Yak! De hele voorkant van de auto vol insecten!
Bij bol.com vind je een grote keuze uit insectenverwijderaars en ook toebehoren die handig zijn, zoals microvezeldoekjes. Kijk snel!

Dagelijks naar de wasstraat?

Het is natuurlijk gemakkelijk om naar de wasstraat te gaan. Dan was je in een paar minuten de insecten van je auto af, maar dan kun je bezig blijven! Zeker als je in ‘het seizoen’ elke dag langere ritten maakt, wil je niet elke dag bij de wasstraat staan. Dat kan overigens wel meevallen. Als je ervoor kiest voor een programma dat een (extra stevige) waslaag te aanbrengt, blijven de beestjes ook minder goed op de auto zitten.

Vocht op de auto helpt

Wist je dat gewoon water al goed is om insecten losser te maken? Maak gebruik van ochtenddauw in de vroege uurtjes om insecten van je auto af te halen. Dan zijn ze al lekker ingeweekt. Je kunt ook een vochtige zachte doek of zelfs een natte krant op de insecten leggen. Laat die dan tien minuten inweken. Je veegt de insecten dan rustig en gemakkelijk weg.

Insectenverwijderaar uit een flacon

Er zijn veel middelen te koop waarmee je insecten van je auto af kunt poetsen. Ze werken ongeveer hetzelfde: spuit een beetje op de plaatsen waar veel lijkjes op de auto zitten. Laat het middel dan even inweken. Dan kun je met een microvezeldoekje of -handschoen de beestjes gemakkelijk weghalen. Even met water naspoelen en klaar is Kees.

Let er wel op dat je een middel gebruikt dat de lak niet aantast. Sommige middelen kunnen namelijk agressief voor de lak zijn.

Insectenspons of zelfgemaakte insectenspons

Het zal duidelijk zijn dat je op je lak een zachte, maar stevige doek of spons nodig hebt. Een microvezeldoek zal vaak het werk kunnen doen. Echter, in sommige gevallen moet je met grover geweld aan de slag gaan. Er zijn insectensponzen, maar die kun je ook zelf maken. De basis is een nylonstructuur op een spons. Het eenvoudigst kun je een nylonkous of panty te nemen en daar een spons in te stoppen. Of je koopt een insectenspons die zo’n soort basis heeft. Zo’n spons is fijn en dun, zodat hij geen krassen achterlaat.

Zet geen kracht

Wanneer je de insecten van je auto af wast, kom je gemakkelijk in de verleiding om harder te duwen als de lijkjes vast lijken te zitten. Dat is niet zo handig , want daardoor zou je toch nog krassen kunnen krijgen. De insecten hebben namelijk soms harde huidjes. Het beste is om geen kracht te zetten, maar gewoon rustig in cirkelbewegingen over het oppervlak te bewegen.

Eet geen appel, maar gebruik hem

Een andere optie waar je wellicht niet zo snel aan denkt, is om een appel niet op te eten. Je gebruikt een deel van de appel namelijk om over de insecten te wrijven. Het zuur van de appel zal de insecten losweken, maar is te zwak om de lak van je auto aan te tasten. Heb je dit gedaan? Spoel dan de plek wel af met water.

Vakgereedschap: detailing-klei

Zijn de insecten erg hardnekkig, dan moet je met steviger geschut komen. Met detailing-klei die professionals gebruiken, kun je insecten van je auto af wassen. Je wrijft de klei met water over je auto heen. Een glanzende lak is de beloning van jouw inzet.

Insecten op de voorruit

De insecten die je op de lak krijgt, komen natuurlijk ook op de voorruit. Tijdens het rijden kun je die met de ruitenwisservloeistof en je ruitenwissers wegvegen. Het resultaat is vaak teleurstellend. De beestjes, die nog gedeeltelijk leven, smeer je immers uit en daarmee krijg je strepen. Daardoor zie je wellicht nog minder, zeker als de zon ook nog laag staat. Is het zicht slecht, dan is het effectiever om even te stoppen en de ruit schoon te maken met water en een microvezeldoek. Gebruik je een insectenverwijderaar, kijk dan dat die niet op oliebasis is. Dat zorgt namelijk voor een slechter zicht, zeker als je de ruitenwissers aanzet.

Was de auto en breng een waslaag aan

Wanneer de insecten van je auto af zijn, is het handig om gelijk de auto te wassen. Je bent toch bezig (tenzij je onze tip om het ‘s ochtends vroeg te doen opvolgt, want dan wil je waarschijnlijk gewoon snel doorrijden). Neem dan wel andere doeken en sponzen dan die je voor het weghalen van de insecten hebt gebruikt. En zet je auto in de was. Dat zorgt er ook voor dat de insecten minder goed hechten aan de lak. Daar heb je een volgende keer weer voordeel van.