Welk onderhoud aan je auto kun je zelf doen?

Nieuwe koplamp voor Bas' Volvo S90

Je auto heeft baat bij goed onderhoud. Moet je echter voor alles naar de garage? Welk onderhoud aan de auto kun je zelf doen? We geven hier enkele tips.

We zijn hier bij AutoWeek natuurlijk redelijk fanatiek op auto’s. En we weten ook dat je enkele punten voor het reguliere onderhoud aan je auto best zelf kunt doen. Soms omdat het kan, soms omdat het nodig of handig is. En we geven er natuurlijk ook advies over! En mocht je weten welk gereedschap je nodig hebt: we geven advies over wat je in een basis gereedschapset moet hebben.

Olie peilen

Als je denkt aan onderhoud aan je auto dat je zelf kunt doen, dan is een van de eerste onderwerpen het olie peilen. Soms is het niet eens nodig om de motorkap open te doen, dan hoef je alleen voor het starten eraan te denken dat je dit via de computer van het dashboard doet. Anders moet je gewoon met de peilstok aan de slag. Ken je de auto (nog) niet zo goed? Doe het dan erg regelmatig, zeker elke 1.000 km als het een oudere auto is.

Banden checken

Ook het banden-onderhoud aan je auto kun je zelf voor een groot deel doen. De banden hebben direct invloed op het weggedrag en het brandstofverbruik van je auto. En het is erg gemakkelijk om een oogje te houden op hun conditie. Bijvoorbeeld door goed te kijken naar de banden en daarbij vooral te letten op beschadigingen. Het loopvlak is dikker maar let ook op de zijkanten van de banden. Die kunnen stoepranden raken en daardoor beschadigen. En als je daar toch mee bezig bent, check dan gelijk het profiel van de banden en de bandenspanning.

Vloeistofniveaus controleren

Je kunt ook zelf verschillende niveaus checken en zo nodig de vloeistoffen bijvullen. Erg voor de hand liggen daarbij:

  • Ruitenwisservloeistof. Zeker in de zomer (insecten) en winter (strooizout) is het belangrijk dat je hier voldoende vloeistof in hebt zitten. Sommige auto’s geven een waarschuwing via het dashboard als het bijgevuld moet worden, maar vaak is dat pas als je nog maar een paar keer kunt wissen of als het helemaal leeg is. Het reservoir zit meestal onder de motorkap en je kunt het gewoon bijvullen tot de dop als je niet zeker bent.
  • Koelvloeistof. Dit wordt vaak bij een onderhoudsbeurt al ‘meegenomen’ maar het kan nooit kwaad om dit tussentijds te checken. De koelvloeistof circuleert door het motorblok van je auto en de radiateur, maar onder de motorkap bevindt zich ook een transparant expansievat. Hierop staan minimum- en maximum niveaus aangegeven. Als het niveau te laag komt kun je het bijvullen (let wel op dat je de juiste koelvloeistof gebruikt met voldoende antivries). Soms is het expansievat verzegeld, dan kun je beter een keer langs een garage rijden om het bij te (laten) vullen.
  • Ook van de remvloeistof kun je het niveau checken. Als het te laag is, dan kun je het bijvullen maar je kunt dit ook bij een garage laten doen. Zeker als het niveau ineens (veel) is gedaald, dan kan het wijzen op een lek in het systeem.

Zekering vervangen

Het is erg vervelend als je een elektrische storing hebt. Vaak komt het probleem door een zekering. Kijk daarom een keer naar het zekeringkastje in de auto, dat vind je vaak onder het dashboard of het dashboardkastje, of op het schutbord in de motorruimte. Kijk dan welke zekeringen je nodig hebt en zorg ervoor een setje in de auto te hebben. Mocht het nodig zijn, dan kun je snel en gemakkelijk weer op weg!

Ruitenwisser vervangen

De ruitenwissers kun je gemakkelijk zelf controleren. Tijdens een regenbui zie je bijvoorbeeld al dat ze strepen geven. En als ze gescheurd zijn zie je dat ook al snel. Het vervangen kun je bij een garage laten doen, maar dit eenvoudig onderhoud aan de auto kun je zelf doen. Meestal kun je ze namelijk eenvoudig los- en vastklikken.

Lampen wisselen

Een klusje dat vaak op een ongelegen moment komt en dat je vaak ziet in het donker (of je krijgt een melding op het dashboard): een kapotte lamp. Meestal kun je (zeker met wat handigheid) een kapotte lamp zelf wisselen. Maar bij sommige auto’s zitten de lampen goed ingebouwd en is het toch een hele operatie waar een garage handiger in is. Check voor de koplamp van te voren of je een H4 of H7 lamp nodig hebt en zorg voor een complete reserveset in de auto. Heeft je auto xenon-verlichting, dan moet je bij storingen naar je garage toe. Of heb je LED-verlichting? Die gaan niet snel kapot, maar als het zover is, dan ben je zeker op de garage aangewezen.

Achterlichten kun je vaak gemakkelijker vervangen. De schroeven en contacten hiervoor vind je meestal in de kofferruimte.

Luchtfilter vervangen

Dit is een onderdeel waar je wellicht niet zo snel aan denkt maar ook dit klusje voor onderhoud aan de auto kun je zelf doen. Het is een onderdeel dat bij een onderhoudsbeurt standaard wordt meegenomen. Rijd je echter vaak door de stad of op het platteland, de bouw of andere stoffige omgevingen, dan is het goed om tussen de beurten door het luchtfilter te checken en zo nodig te vervangen. Het zit in een kunststof box en is met enkele schroeven vastgezet. Het luchtfilter zorgt ervoor dat er geen verontreiniging en stof in de motor kan komen die kan zorgen voor sterke slijtage.