Hoe voorkom je een muffe geur uit de airco?

Aircoknop

De airco is inmiddels ingeburgerd in de meeste auto’s. Die zorgt voor heerlijk koele lucht in de zomer en in de herfst en winter voor minder beslagen ruiten. Soms kan het gebeuren dat er een muffe geur uit de airco komt. Hoe kun je dat voorkomen?

Laten we eerst kijken naar het principe van de airco. Dat is een ontvochtiger van de lucht. Het vocht passeert een verdamper en wordt vervolgens afgevoerd. Daarom kun je op warme dagen vaak een plasje water onder de auto zien liggen. Het kan ook druppelen, je ziet dat bijvoorbeeld bij het tanken. Je hoeft je daar dus niet ongerust over te maken: het is een teken dat de airco goed werkt! Hoe kom je dan aan een muffe geur uit de airco?

Bacteriën en schimmels

Als alles goed werkt, ben je zeker van frisse lucht in de auto. Echter, als de vocht-afvoer verstopt raakt of er zit vuil in, dan zorgen de temperatuurswisselingen voor een ophoping van bacteriën en schimmels. En die zorgen voor de vieze, muffe geur in je interieur.
De geur is onaangenaam en vaak is de lucht die je dan inademt nog ongezond ook. Vooral mensen die al last hebben van hun longen of luchtwegen kunnen gemakkelijker infecties oplopen. Dat geldt ook voor mensen met een lagere weerstand. Eigenlijk ben je dus al te laat als je de geur ruikt.

Van onze partner
Fris geurtje nodig in de auto?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor auto luchtverfrissers die je kunt clippen of als spray kunt gebruiken. Kijk snel!

Oplossing: schoonmaken

De oplossing is om de verdamper van de airco schoon te laten maken. Dat is een klusje dat je meestal door een specialist moet laten doen. Want dan wordt de oorzaak, namelijk vuil in de verdamper of de afvoer en mogelijke bacteriën en schimmels, weggehaald. 

Muffe geur uit de airco voorkomen

Het is natuurlijk beter dat je helemaal geen last krijgt van die muffe geur. Hoe doe je dat? Onderhoud is daarbij je grote vriend. Laat regelmatig de airco checken en schoonmaken in de garage. Dat gebeurt al bij een grote onderhoudsbeurt.

Van onze partner
Aircocheck nodig?
Regel je aircocheck bij één van de 425 Bosch Car Service autobedrijven en maak kans op fantastische Bosch prijzen. Maak nu een afspraak

Daarnaast kun je het systeem helpen door kort voor het einde van een rit de airco uit te zetten en de ventilator aan. Dan blaas je het systeem droog, waardoor de bacteriën geen kans krijgen je het leven (letterlijk) zuur te maken.