Zijn er eisen voor een private-leasecontract?

Stapel geld

Het nemen van private-leaseauto klinkt erg aantrekkelijk. Een mooie, nieuwe auto rijden tegen een voorspelbaar, vast maandbedrag – wie wil dat nu niet? Voordat je je handtekening mag zetten onder een private-leasecontract, moet bepaald worden of je hiervoor wel in aanmerking komt. 

Een leasemaatschappij zal niet iedereen zomaar een leaseauto meegeven in de hoop dat er betaald wordt. Er is daarom een aantal eisen voor een private lease contract.

Vaststelling maximaal leasebedrag

De eisen voor een private-leasecontract zijn vooral financieel. Een leasemaatschappij kan bijvoorbeeld kijken naar jouw specifieke situatie. Kun je een leaseauto veroorloven? Middels een financiële check wordt gekeken of je een vast contract hebt, ondernemer bent of bijvoorbeeld AOW ontvangt. Ook wordt gecontroleerd of je bepaalde schulden hebt. Wat is jouw woonsituatie? En ben je wel in het bezit bent van een geldig rijbewijs? Aan de hand van deze informatie wordt vastgesteld voor welk bedrag je maximaal zou kunnen leasen.

Hieronder zie je een aantal documenten waar een leasemaatschappij om kan vragen:

  • Kopie loonstrook en werkgeversverklaring
  • Verklaring pensioen / aanvullend pensioen
  • Overzicht woonlasten
  • Eventuele schulden (zoals huur, belasting en studiefinanciering)
  • Verklaring alimentatie (indien van toepassing)
  • Kopie rijbewijs
  • Kopie identiteitsbewijs

Financiële check

Bij private lease kent geen minimuminkomen. Ieders situatie is anders en dus bepaalt de leasemaatschappij per persoon wat de mogelijkheden zijn. Ook zijn bepaalde leasemaatschappijen bereid om meer risico’s te nemen dan andere aanbieders. Is een leasemaatschappij aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, dan zal er altijd een financiële check plaatsvinden om zekerheid te krijgen dat de eisen van het contract voldaan zullen worden. Andere maatschappijen kunnen besluiten dit niet te doen. Dit kan in jouw nadeel zijn als je de maandelijkse kosten onverhoopt niet langer kunt betalen.

De financiële check kijkt naar jouw situatie. Heb je een baan met een vast contract, dan kun je vaak sneller het proces doorlopen. Een tijdelijk contract mag niet eerder aflopen dan de private-lease-overeenkomst om in aanmerking te komen. Ben je zelfstandig ondernemer, dan zul je een aantoonbaar vast inkomen moeten hebben. Ontvang je een AOW-uitkering, dan wordt dit gezien als inkomen. Bij andere uitkeringen, zoals bijvoorbeeld WW of een bijstandsuitkering, is dit niet het geval. Heb je wel een vast inkomen, maar is deze te laag om een private-leasecontract te tekenen, dan kun je ook iemand (een familielid, bijvoorbeeld) vragen om garant te staan. Ook zijn er mogelijkheden om van tevoren een deel van het totaal vooruit te betalen, om zo lagere maandlasten te hebben. Een leasemaatschappij kan een bepaald aantal schadevrije jaren ook als vereiste stellen voor het tekenen van een leasecontract.

Registratie bij BKR

Houd er ook rekening mee dat het afsluiten van een private-leasecontract kan resulteren in een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Niet bij alle aanbieders doen dit, maar bijvoorbeeld wel wanneer een leasemaatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Ben je al geregistreerd bij het BKR en is deze score negatief, dan kan een leasemaatschappij je op grond daarvan weigeren.

Als je een private-leasecontract af wil sluiten is het goed om te weten dat dit andere grote financiële beslissingen, zoals bijvoorbeeld het nemen van een hypotheek, kan beïnvloeden. Private lease is een langdurige betalingsverplichting en heeft daarmee gevolgen voor het bedrag dat je kunt lenen als je een huis wil kopen. Heb je een private-leasecontract en wil je een huis kopen of verbouwen, dan kan de bank je een kleiner hypotheekbedrag lenen. Het kan ook dat je helemaal geen hypotheek kunt krijgen. Andersom is de situatie gunstiger: heb je al een lopende hypotheek, dan krijg je normaal gesproken zonder problemen een private-leaseauto.

Private Lease vergelijker