Is een auto financieren verstandig?

Contract Verzekering Polis Cytonn Photography Unspash

Auto’s zijn een grote investering voor particulieren. Ze kosten veel geld om te kopen en dat heeft niet iedereen liggen. Is het verstandig om een auto te financieren?

Veel mensen hikken bij de aanschaf van een nieuwe auto aan tegen de prijs. Je hebt het al gauw over tienduizenden euro’s. En die schud je niet altijd even uit je mouw. Hoe regel je dat op de beste manier? Hoe kun je een auto financieren?

Private lease gemakkelijk maar…

Wil je zonder zorgen gewoon kunnen rijden, dan is private lease een goede oplossing. Je rijdt in een nieuwe auto en de kosten zijn praktisch allemaal afgedekt, op de brandstof en de parkeergelden na. Ook bijvoorbeeld verzekering. Doordat een deel afschrijving vaak al in de maandtermijnen zijn verwerkt is dat ook aantrekkelijk. Zeker bij een elektrische auto. Echter: alle kosten die in het contract zijn opgenomen, dus ook onderhoud, verzekering en motorrijtuigenbelasting, tellen mee in het bedrag dat bij BKR wordt geregistreerd. En dat kan lastig worden als je een nieuwe hypotheek wilt aanvragen. Je moet ook van te voren een inschatting maken hoeveel kilometers je gaat rijden. Je betaalt hier echt voor het gebruik: je wordt ook geen eigenaar van de auto. Na afloop moet je de auto in principe weer inleveren. Vaak kun je 'm wel overnemen of je kiest een andere auto uit.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Auto financieren via huurkoop is vaak flexibel

Bij veel dealers is huurkoop een optie die over het algemeen gemakkelijk kan worden afgesloten. Je gaat een auto financieren en hakt op die manier de aankoop in kleinere stukken. De dealer of de verkoper is meestal de tussenpersoon bij wie je dit regelt. Zoals de naam zegt: in de tijd dat het contract loopt, ben je geen eigenaar van de auto. Na afloop van de termijnen krijg je de overschrijvingscodes. Daardoor kan het lastig zijn de auto eerder dan de looptijd te verkopen of in te ruilen bij een andere dealer of aanbieder. Je moet wel zelf de auto zelf verzekeren en onderhouden. Ook de wegenbelasting komt voor je eigen rekening. De voorwaarden van huurkoop zijn wel vaak flexibel. Ook hier geldt dat het financieringsbedrag bij het BKR wordt geregistreerd. Je betaalt rente, waardoor de totale kosten hoger zijn dan de auto zelf.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Persoonlijke financiering

Een standaard lening wordt ook vaak gebruikt. Die sluit je zelf af, los van de verkoper. Je bent dan wel eigenaar van de auto. De kosten voor onderhoud, verzekering en motorrijtuigenbelasting moet je zelf regelen. De lening wordt bij het BKR geregistreerd. Je betaalt rente, waardoor de totale kosten hoger zijn dan de auto zelf. Je kunt echter wel op elk moment de auto verkopen of inruilen. Op het moment dat je de auto verkoopt en de lening niet afbetaalt, of de waarde van de auto sneller daalt dan je betaalt, kan het zijn dat je een restschuld overhoudt en daardoor moet betalen voor iets dat je niet meer hebt.