Heb je vignetten in wintersportlanden nodig?

Vignet

Wie met de auto op reis gaat, moet in sommige landen gebruik maken van een vignet. Deze zijn eenvoudig te verkrijgen, maar wel iets waar je rekening mee moet houden voordat je op pad gaat. Vignetten in wintersportlanden hebben niet in elk land hetzelfde doel; in sommige landen heb je het nodig om gebruik te mogen maken van de snelwegen, terwijl het in andere landen juist alleen nodig is om met je auto door milieuzones te rijden. Maar in welk land gelden welke regels?

De betekenis van een vignet verschilt per vignet en de zwaarte ervan verschilt weer per land. In Oostenrijk is een vignet bijvoorbeeld verplicht, omdat het aantoont dat er wegenbelasting betaald wordt over je voertuig. In Duitsland heeft het eerder te maken met de uitstoot van je auto; met een vignet op je auto ben je dan welkom in bepaalde milieuzones, die voor anderen juist niet toegankelijk zijn. Vignetten in wintersportlanden vertellen eigenlijk gewoon dat je auto voldoet aan bepaalde eisen die je nodig hebt om door bepaalde gebieden te reizen. En gelukkig kan je ze heel eenvoudig bestellen.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Waar zijn vignetten verplicht?

Wie naar de wintersport gaat, heeft een grote kans dat er een vignet besteld moet worden. In verschillende populaire wintersportlanden is het namelijk een verplichting. Het ene land wil het alleen zien in bepaalde gebieden, terwijl het andere land gewoon op elke auto een sticker wil hebben.

  • Duitsland - In Duitsland heb je voor sommige gebieden een milieusticker nodig. Deze milieuzones zijn ingesteld om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit enigszins verbetert en je bent er dan ook niet welkom zonder milieusticker.
  • Frankrijk - Net als in Duitsland, tref je ook in Frankrijk verschillende milieuzones aan, waar je een milieusticker nodig hebt. Parijs is bijvoorbeeld echt een plek waar je alleen op bepaalde plekken mag komen met een vignet Crit’Air.
  • Italië - Net als in Duitsland en Frankrijk, heb je zeker niet overal een vignet nodig in Italië. Alleen als je in bepaalde milieuzones rijdt, zullen de Italianen van je verlangen dat je hiervoor een sticker hebt.
  • Oostenrijk - In Oostenrijk moet elke auto onder de 3.500 kilogram een tolvignet hebben. Dit vignet is het bewijs dat er belasting is betaald over de auto in kwestie. Dit Autobahnvignet kan besteld worden met een geldigheid van tien dagen, twee maanden of een jaar.
  • Tsjechië - In Tsjechië heb je een tolvignet voor de snelweg nodig. Deze zijn te krijgen met een geldigheid van tien dagen, een maand of een jaar.
  • Zwitserland - Ook in Zwitserland is dit Autobahnvignet verplicht. Het verschil met het Oostenrijkse vignet, is dat een Zwitserse sticker standaard een jaar geldig is. Belangrijk is, dat de Zwitsers ook graag het aankoopbewijs van het vignet zien. Zorg er dus voor dat je dit bij je hebt.

Vignetten in wintersportlanden

Aangezien vignetten lang niet overal verplicht zijn, is het geen gegeven dat je voor je wintersport een vignet moet kopen. Immers; wie naar de bergen gaat, zal over het algemeen geen milieuzones betreden en hoeft dus niet een speciale sticker aan te schaffen om door drukke steden te mogen rijden. Wie echter in Oostenrijk of Zwitserland de piste opzoekt, zal wel degelijk de portemonnee moeten trekken. Hier geldt de verplichting op alle snelwegen en voor alle auto’s.

Waar zijn vignetten te koop?

Gelukkig zijn vignetten prima te vinden en op veel plekken te koop. Het makkelijkste is om ze gewoon aan te schaffen bij de ANWB. Dit kan online (VignetBestellen.nl, Milieusticker Duitsland, vignetten Oostenrijk en Zwitserland) of via een van de vele ANWB-winkels. De Franse Crit'Air milieusticker moet je tijdig in Frankrijk bestellen of online bij VignetBestellen.nl. Ook zal je bij de grensovergangen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk tankstations tegenkomen waar de vignetten gewoon worden verkocht. Het enige probleem op die locaties, is dat meer mensen hetzelfde idee hebben en je kans hebt een tijdje in de rij te staan. Wie gewoon lekker en zorgeloos op pad wil, doet er goed aan om de vignetten gewoon online aan te schaffen, zodat alles is geregeld en je lekker kan doorstomen richting de sneeuw.

Er zijn verschillende andere verkeersregels in de wintersportlanden waar je heengaat of doorheen rijdt. Die hebben we ook op een rijtje gezet.