Is LPG nog een interessante autobrandstof?

LPG tanken

In een tijd waarin de auto overgaat op ‘elektrisch’, lijkt lpg nog enige weerstand aan die ontwikkeling te bieden via de aanvoer van nieuwe voertuigen en de aantrekkelijke brandstofprijs. Kun je nog goed rijden op lpg?

In de afgelopen 25 jaar heeft lpg, ook wel autogas genoemd, verschillende doorbraken gerealiseerd in de autowereld. Dit Liquefied Petroleum Gas (lpg) stuit echter op de trend naar elektrische transitie. De brandstof zal nog wel een tijd worden ingezet voor auto’s. Het is een milieuvriendelijke brandstof, die een hogere verbrandingstemperatuur heeft dan benzine. Er zitten ook weinig toevoegingen in zodat het schoon verbrandt. Er is bijvoorbeeld ook geen koolafzetting in de motor.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Welke auto's rijden op LPG?

In termen van nieuwe verkoop noteerde lpg volgens cijfers van de Bovag in 2020 1.920 registraties van nieuwe auto’s in Nederland. Dit is geen enorm aantal, maar is wel een verdrievoudiging ten opzichte van 2019. Deze groei staat op naam van de Renault-groep, die nieuwe auto’s leverde met een af fabriek lpg-installatie. Dacia is overigens het enige merk in de Renault-groep dat nu auto’s met lpg in de catalogus heeft staan, zoals de Jogger, Sandero en Duster. Je kunt ook bij veel auto’s met een benzinemotor een autogasinstallatie achteraf laten inbouwen. De meeste zijn hiervoor geschikt. Die moeten dan wel bij het RDW worden gekeurd als de inbouw is gerealiseerd. Let er wel op dat je een installatie met een goedkeuring volgens VN/ECE Reglement 115 (R115) hebt. Die kan ook worden afgegeven voor een type auto. Een gasinstallatie met R115-goedkeruring is een moderne installatie en kan door een subsidie van de overheid goedkoper zijn in de wegenbelasting. In 2021 waren er volgens de Bovag 104.441 auto's in Nederland die op deze brandstof rijden.

Van onze partner
Gemakkelijk onderweg met actuele kaarten
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Hoeveel stations?

Ondanks een mager aanbod van nieuwe auto's, blijft het netwerk vrij dicht. Begin 2023 leveren 922 tankstations in Nederland lpg. In België zijn 367 lpg tankstations. 

Met nog geen euro per liter heeft deze brandstof een aantrekkelijke prijs aan de pomp. De prijs is door de lagere accijnzen aantrekkelijker dan die van benzine en kost in januari 2023 ongeveer €1,01 (in België €0,70). Je betaalt wel meer wegenbelasting in vergelijking met een benzine-auto. Echter, zeker als je een gebruikte auto koopt waar al een lpg-tank in zit, verdien je het verschil al terug bij 4.500 km per jaar.

Let op je autoverzekering

Als je een lpg-installatie in je auto hebt gebouwd, dan moet je dit ook melden bij je verzekering. Zowel de waarde van je auto als het gewicht gaan namelijk omhoog en beide zijn belangrijke factoren voor de verzekeringspremie. Dat betekent dus iets hogere kosten maar die kun je er waarschijnlijk redelijk snel uit hebben.