Welke navigatie apps zijn er en wat zijn verschillen?

Navigatie apps Apple Maps
Navigatie apps Apple MapsNavigatie apps HERE we goNavigatie apps TomTom AmiGONavigatie apps TomTom GoNavigatie apps SygicNavigatie apps Waze

Steeds meer auto’s hebben een ingebouwd navigatiesysteem. Dat is vaak gemakkelijk, maar veel mensen hebben dat niet of zweren bij zo'n zelf geselecteerde routeplanner op de smartphone. Welke navigatie-apps zijn er en wat zijn de verschillen?

Je zou bijna zeggen dat, nu er meer auto’s een eigen navigatie hebben, je de navigatie-apps op een smartphone minder nodig hebt. Toch hebben ze voordelen. Je kunt het bijvoorbeeld gemakkelijk vinden om het adres meteen uit de agenda te kunnen halen of sneller te kunnen invoeren. De kaart kan actueler zijn, zeker bij oudere auto’s speelt dat. Het updaten van een oudere kaart bij een ingebouwde routeplanner kan aardig in de cijfers lopen en dan is de kaart nog steeds vaak ouder. Dus kiezen veel mensen nog steeds voor een navigatie-app. Welke navigatie-apps zijn er en wat zijn de verschillen? We bespreken hier routeplanners die zijn ontwikkeld met het doel te navigeren met de auto. 

Apple Kaarten

Navigatie apps Apple Maps

De standaard navigatie-app voor iOS (Apple iPhone) haalt de gegevens voor de kaart van het internet af. Je moet dus een verbinding hebben. De kaart heeft meerdere bronnen waardoor je de meeste bestemmingen gemakkelijk op naam kunt vinden, eventueel ook zonder een adres te weten. De route wordt snel vastgesteld en het scherm geeft deze duidelijk weer, zonder veel extra informatie. Hij houdt ook rekening met de drukte in het verkeer. Ook geeft deze app rijstrookindelingen als dat van toepassing is. Echter, de snelheid die je rijdt en de maximumsnelheid zie je niet op het scherm. Dat kan een nadeel zijn. Belangrijke vaste flitspalen geeft hij wel aan, maar geen mobiele controles. Echter, als je een Android telefoon hebt, dan is deze app niet beschikbaar als je ‘m zou willen. De app is in het gebruik gratis.

Van onze partner
Milieusticker, vignet nodig?
In veel gebieden in Frankrijk en Duitsland moet je een vignet op je auto hebben. Bestel je Vignette Crit’Air, E-Plakette of milieusticker bij VignetBestellen. Gewoon in het Nederlands. Ook voor je (tol)vignet dat je in Oostenrijk en Zwitserland moet hebben. Regel het op tijd!

Google Maps

Navigatie apps Google Maps

Dit is de standaard navigatie op Android telefoons die je ook op een iPhone kunt downloaden. Ook Google Maps haalt de gegevens van online maar heeft de optie om kaarten op te slaan op je telefoon. Handig als je een keer geen bereik hebt. De gegevens om plaatsen te vinden zijn zeer uitgebreid en ook erg actueel. Bij het kiezen van de route heb je verschillende opties die je kunt selecteren. Daarbij zie je ook hoe lang deze alternatieven duren. Als je bij de route-instellingen kijkt, dan kun je ook kiezen voor een zuinige (ecologische) route. Die is wellicht niet de kortste, maar zorgt wel dat je minder brandstof gebruikt. De aanwijzingen van de routeplanner staan in een groene balk bovenin het scherm en ook onderweg kun je op verschillende plaatsen nog kiezen om een andere route te kiezen, met een indicatie hoeveel langer deze duurt. Je ziet de maximumsnelheid op de weg waar je op rijdt, maar niet de snelheid die je nu rijdt. Vaste flitsers staan op de kaart vermeld en je hebt ook doorlopend informatie over de drukte, die redelijk accuraat is. Maar je krijgt geen waarschuwing dat je een file nadert. Door de hoeveelheid informatie op de kaart kan hij druk overkomen. Ook deze app is gratis te gebruiken.

Here we go

Navigatie apps HERE we go

Een grote speler als kaartleverancier, maar minder bekend op smartphone, is de app Here we go. Deze app is qua vormgeving redelijk clean en je ziet tussen de route door de silhouetten van bebouwing. Je hebt in beeld ook de snelheid die je rijdt en de maximumsnelheid op de weg, maar geen flitsinformatie. Je ziet op een balk de verwachte drukte onderweg. Standaard zoomt de weergave redelijk veel in vergeleken met de andere apps, waardoor je niet veel informatie ziet van de omgeving of de situatie verderop. Ook houdt deze bij drukker verkeer de route langer vast zonder een alternatief te bieden. Hij doet dus wat je verwacht maar niet veel extra’s. De informatie van de navigatie-app komt van internet, maar het is ook mogelijk om kaarten te downloaden. Deze moet je dan wel handmatig uploaden. Om de offline kaarten te gebruiken moet je dat apart aangeven en dan krijg je geen verkeersinformatie. Here we go is gratis te gebruiken.

Van onze partner
Reserveer je parkeerplaats bij een Q-Park
Reserveer snel en profiteer van de voordelige tarieven! In- en uitrijden kun je op kenteken doen.

TomTom AmiGO

Navigatie apps TomTom AmiGO

Onder de navigatie-apps zal deze app minder bekend zijn. Het is de gratis variant van TomTom, die de kaarten online haalt. Er is geen optie om de kaarten te downloaden. De vormgeving lijkt op die van TomTom, maar is wat speelser. Het zoeken van bestemmingen gaat eenvoudig en met enkele klikken krijg je de routes. Je krijgt onderweg meldingen van flitsers terwijl je op het beeld ziet wat jouw snelheid is. Handig is ook de gemiddelde snelheid in een gebied met trajectcontrole. Ook files worden aangegeven, net als ongevallen, wegwerkzaamheden en gevaarlijke zones. Je kunt dat allemaal instellen. De vormgeving is speels. Toch lijkt het af en toe een prototype. Zo blijft de windroos altijd naar het noorden wijzen. Wil je TomTom gebruiken maar wil je niet gebonden zijn aan een abonnement, dan kun je deze app zeker proberen. En zie je onderweg iets gebeuren of is er een nieuwe flitser? Dan kun je dat eenvoudig melden met een icoon dat duidelijk in het scherm staat. Daarmee help je ook andere gebruikers. Ook werkt hij nog niet met Apple CarPlay.

Waze

Navigatie apps Waze

Deze gratis en online navigatie-app heeft een grote schare aan fans. Dat komt door de vele mogelijkheden: je zoekt gemakkelijk, je kunt de icoontjes voor jouw eigen positie uitzoeken, hij geeft jouw snelheid, flitsers, werkzaamheden en weet perfect een route te vinden in druk verkeer. Vaak is het zelfs de snelste route, zeker in de spits. Doordat veel gebruikers zelf de kaart kunnen aanpassen is de kaart het meest actueel van alle navigatie apps. Zie je onderweg een afsluiting, flitser of file die nog niet op de kaart stond? Dan kun je dat melden en hij wordt direct gemarkeerd voor andere gebruikers. En die zie je ook op de kaart staan met icoontjes die de gebruiker zelf heeft gekozen. Door koppelingen met je agenda en Facebook krijg je waarschuwingen om op tijd te vertrekken (met een kleine marge zelfs). Je kunt zelfs in een community de kaart zelf editen en zo andere gebruikers (en jezelf) helpen. De kaart is zoals gezegd online, maar van gebruikte routes blijft een deel van de kaart in het geheugen staan zodat je meestal snel op pad kunt, ook als het bereik even minder is. Verder krijg je ook een rijbaanindicatie bij afslagen, maar die krijg je al een kilometer van te voren. Soms heb je daarvoor nog een afrit en dat kan verwarrend werken.

Van onze partner
Heb je plannen voor uitstapjes, trendy producten of een belevenis?
Je vindt bij vakantieveilingen.nl veel meer dan alleen reizen en hotels! Kijk er ook eens voor dagjes uit, het huren van een supercar en veel meer!

Sygic

Navigatie apps Sygic

Een app die net als TomTom werkt met vaste kaarten op de telefoon die je voor gebruik moet downloaden. De kaartgegevens komen dan ook voor een belangrijk deel overeen met TomTom, net als de route. De weergave heeft een heel eigen vormgeving en ook het vinden van een nieuwe route bij een file gaat minder geleidelijk: je moet altijd bewust een keuze maken. Deze navigatie app werkt zonder abonnement erg beperkt. CarPlay moet je bijvoorbeeld missen, 3D kaarten, navigatie en rijbaan-indicatie, verkeersinformatie en snelheidscamera’s vergen een abonnement van € 13,99 per drie maanden of € 29,99 per jaar. Je krijgt dan wel nog bijzondere andere extra’s, bijvoorbeeld de optie van een head-up display, waarbij je de telefoon op het dashboard legt en de aanwijzingen in de voorruit worden gespiegeld. Een andere optie is de real life view, waarbij de route wordt geprojecteerd op het scherm waarbij de camera je beeld weergeeft. En je kunt de app gebruiken als een dashcam. In beide gevallen moet je de smartphone natuurlijk voor de voorruit (kunnen) plaatsen. Deze app heeft van alle apps ook de beste mogelijkheden als je elektrisch rijdt. In de EV-modus geeft hij laadpunten langs de route aan. Sygic is de enige navigatie app die deze optie biedt, verrassend genoeg. Helaas is het onderscheid tussen snelladers en ‘gewone’ laadpalen niet direct te zien. Je kunt wel vooraf de route bekijken en aangeven welke laadstations je als tussenstop wilt gebruiken.

TomTom Go

Navigatie apps TomTom Go

Ken je de navigatiekastjes van TomTom? Die software en kaarten staan ook op je smartphone met TomTom Go. Met dezelfde bediening en mogelijkheden. Je moet de eerste keer dat je de app gebruikt de kaarten dan ook downloaden. Nederland (of België) is dan natuurlijk een eerste en gelukkig zijn ze niet zo groot. De andere landen worden soms in delen op je telefoon gezet. En de kaarten van andere landen en gebieden zijn redelijk groot. Je krijgt 75 km per maand gratis gebruik maar daar ben je natuurlijk snel doorheen. Dan kun je per maand (€1,99) , kwartaal, half jaar of jaar (€12,99) een abonnement nemen via de app stores. Dat kun je binnen de familie ook delen. Je krijgt snelheid, maximumsnelheden op een weg (die overigens regelmatig niet kloppen), flitsers, verkeersinformatie en veel routeopties. Bijvoorbeeld ook voor kronkelroutes (toeristisch, gericht op motorrijders), voetgangers en fietsers. Je kunt ook kiezen voor een zuinige (ecologische) route. Die is wellicht niet de kortste, maar zorgt wel dat je minder brandstof gebruikt. Je kunt opmerken dat de database met plaatsgegevens soms wat achterloopt met de actuele situatie. Een restaurant dat je zoekt of dat van naam is veranderd kun je dan onder een oudere naam vinden. Ook in nieuwe wijken moet TomTom Go zijn meerdere snel erkennen in andere navigatie-apps als Waze of Google Maps. En je wordt af en toe verrast met vreemde aanwijzingen op de kaart. Dat zou je eigenlijk niet verwachten van deze grote speler.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Onze conclusie: test zelf navigatie-apps

We zagen in deze vergelijking dat in hoofdlijnen alle navigatie apps je brengen waar je wilt. Er zijn echter tussen de routeplanners verschillen die voor een deel ook afhangen van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Aangezien je de meeste apps gratis kunt installeren of je een gratis proefperiode is, raden we je aan om vooral verschillende apps eens zelf te downloaden en te testen. Dan weet je welke voor jou het beste werkt.