Is de elektrische fiets voor woon-werkverkeer geschikt?

e-bike elektrische fiets woon-werkverkeer Foto Qwic

De meeste mensen wonen niet verder dan 20 of 25 km van het werk. Zeker als dat in stedelijke gebieden is, kan een elektrische fiets voor woon-werkverkeer een interessante optie zijn naast de auto. Immers, je combineert reistijd met beweging en de tijd kan verrassend meevallen.

Steeds meer mensen willen op een gezonde en duurzame manier reizen en ook bij bedrijven ligt meer een accent hierop. Er zijn plannen dat bedrijven ook voor woon-werkverkeer van de medewerkers moeten bijhouden hoe ze reizen. Zeker in stedelijke omgeving is een elektrische fiets voor woon-werkverkeer een aantrekkelijk alternatief naast de auto.

Van onze partner
Alles wat je nodig hebt voor je fietsavontuur
Ga goed uitgerust op pad met je fiets! Je vindt bij Cube Stores ook online mountainbikes, e-bikes, kleding, onderdelen en accessoires. Dus wat je maar nodig hebt. Bestel snel!

Afstand en tijd

Juist bij de kortere afstanden en in steden, tot 20 of 25 km, kan het interessant zijn te kijken of je ook op een elektrische fiets zou kunnen reizen. Met een elektrische fiets rijd je de afstand in pakweg een uur tijd en je kunt meestal bij je bestemming de fiets wegzetten. Met de auto heb je dan vaak te maken met verkeerslichten, files en het zoeken naar een parkeerplaats. Dan moet je nog lopen naar het eindadres. Alles bij elkaar ben je dan ook gauw een klein uur onderweg. 

Als je moet parkeren op een P+R terrein en dan met het openbaar vervoer verder moet gaan kost dat vaak nog meer tijd. Ook als je helemaal van huis naar je werk met het openbaar vervoer reist, is het tijdsverschil met de fietsroute al snel kleiner. 

Doordat je geen last hebt van files, is de reistijd beter voorspelbaar. Gemiddeld zijn forensen op een elektrische fiets 10 minuten langer onderweg dan met de auto. Kijk ook of je op de fiets een kortere route kunt nemen. De navigatie-apps Google Maps en TomTom Go geven naast de auto ook goede fietsroutes. Of probeer het een keer zelf te rijden.

Verschil elektrische fiets en speedpedelec

Je zou kunnen denken dat een speedpedelec voor grotere afstanden aantrekkelijk is. Je kunt inderdaad gemakkelijker en sneller rijden op de snelle elektrische fiets. Die moet wel aan meer eisen voldoen. Zo moet je altijd een helm dragen en zijn er meer (technische) eisen verbonden aan de fietsen die 45 km/h kunnen rijden. 

Moet je vaak in de stad rijden, dan moet je er rekening mee houden dat je dan langzamer moet rijden. En de speedpedelec moet dan op de hoofdrijbaan rijden, net als een bromfiets. Vooral in een drukke stad kan dat een groot nadeel zijn: het kan gebeuren dat je je niet veilig voelt op de snelle tweewieler. Uiteindelijk kan een ‘gewone’ elektrische fiets ondanks de lagere snelheid aantrekkelijker zijn.

Van onze partner
Ruime keuze aan fietsen, bakfietsen en natuurlijk e-bikes
Je vindt de fiets van je keuze bij Premiumbikes.nl in ruime voorraad. Daardoor kun je snel rijden!

Gezond op weg

Met een elektrische fiets krijg je in dezelfde tijd meteen je beweging. Tijdens je reis naar het werk en naar huis verbrand je energie, reken op 350 kcal per rit. Door de elektrische ondersteuning kun je namelijk een constante reistijd aanhouden zonder erg warm op het werk of afspraak aan te komen en dus onder de douche te moeten. 

Onderzoek van TU Delft en TNO wijst uit dat het percentage elektrische fietsers dat voldeed aan de beweegnormen (een half uur per dag) steeg van 47 procent naar 93 procent. De fietsers voelden zich fitter. Er leek een daling te zijn in het BMI van de fietsende forensen maar dat was niet significant.

Van onze partner
Files en wegwerkzaamheden vermijden naar kantoor?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autonavigatie die je helpt je bestemming gemakkelijk en vlot te vinden en te bereiken!

Financiële aspecten van de elektrische fiets voor woon-werkverkeer

Ook financieel kan het aantrekkelijk zijn een elektrische fiets te gebruiken. De vaste kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering en afschrijving liggen veel lager dan voor de auto. Voor de rit zelf laad je de fiets op. Die kosten zijn voordeliger dan de brandstofkosten voor de auto.

Als je de elektrische fiets voor woon-werkverkeer gebruikt, dan kun je vanuit de werkgever ook vaak aantrekkelijke faciliteiten krijgen in de vorm van een leasefiets of een belastingvriendelijke vergoeding. Je kunt kijken of je er gebruik van kunt maken.

Combinatie verschillende mogelijkheden

Je kunt natuurlijk ook het beste van twee werelden kiezen. Immers: je kunt ook een aantal dagen in de week met de fiets naar het werk gaan, en op andere dagen op een andere manier. Of thuis werken.

De stad Groningen maakt een andere combinatie mogelijk. Daar kun je bij P+R locaties buiten de stad een fietskluis huren om je (elektrische) fiets in te stallen. Je rijdt dan per auto filevrij naar de rand van de stad, parkeert er gratis en je rijdt van daaruit op je fiets naar je bestemming in de stad.