Welke accessoires moet je in je nieuwe auto hebben?

Artikel Aple Carplay en Android Auto

In de de AutoWeek rubriek Back to Basics zie je auto’s in de basisuitvoeringen. Het gaat beter maar soms zijn die wel karig uitgerust, je wilt vaak wel iets meer dan de kale basisuitvoering van een auto. Welke accessoires moet je in je nieuwe auto hebben?

Nou ja, dat érg schraal in de uitrusting valt tegenwoordig ook wel mee als je kijkt naar het AutoWeek Back to Basics-dossier. De auto's zijn ook in basisuitvoering al best goed voorzien van de noodzakelijke accessoires. Wat zijn accessoires die je tegenwoordig echt moet hebben? Deze aanraders zijn meestal niet na aanschaf in te bouwen dus neem ze mee als je de optielijst aan het bekijken bent!

Android Auto of Apple CarPlay

Veel auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met bluetooth en vaak al met een basisvorm van navigatie. Als je ervoor moet kiezen, streep dan de optie Android Auto en Apple CarPlay ook aan. Het kost je meestal een paar honderd euro maar dan kun je erg eenvoudig de apps van jouw telefoon als audio en navigatie (ook Waze, Google Maps of TomTom Go die vaak actueler zijn dan de kaarten in de auto) gebruiken. Handig en zeker als je de auto na een paar jaar inruilt of wilt verkopen zal dit meerwaarde geven.

Adaptieve cruisecontrol

Het lijkt een overdreven optie maar als je er even aan gewend bent dan waardeer je de adaptieve cruisecontrol echt. Als de cruisecontrol is ingeschakeld, dan houd je automatisch afstand van je voorligger, ook als deze afremt of versnelt (tot de ingestelde snelheid). Dat geeft veel rust en comfort, zeker in een wisselend verkeersbeeld. Een nadeel kan zijn dat als op de snelweg een auto voor je langzaam snelheid mindert, je dat zelf ook doet en je er dan bewust even voorbij moet gaan. En als iemand krap voor je invoegt, kan de auto snel vaart minderen dat niet comfortabel is en dat je ook zelf moet opvangen. Jouw auto kan namelijk een ongeval willen voorkomen. Bij inruil of particuliere verkoop zullen auto’s met deze voorziening zeker een streepje voor hebben.

Parkeerhulp

Het is voor sommigen een belediging maar een parkeerhulp is een handige accessoire om in de auto te bestellen. De nieuwere exemplaren hebben camera's die je een beeld geven alsof er iemand boven de auto hangt. Je ziet dan precies wat de ruimte voor, achter en naast de auto is! En sommige systemen kunnen zelfs helemaal automatisch de auto parkeren. Een aanrader dus, waar je snel aan kunt wennen als je het eenmaal hebt! Want vind je zelf fileparkeren of achteruit parkeren altijd gemakkelijk?

Lederen bekleding

Een meer persoonlijke voorkeur maar lederen bekleding van de stoelen is gemakkelijker te onderhouden dan stof en blijft langer de kleur en kwaliteit houden. Het geeft de auto ook een luxere uitstraling. Vaak is het aantrekkelijk hiervoor te kiezen in combinatie met stoelverwarming en eventueel stoelmassage. Dit zijn accessoires die zeker niet essentieel zijn maar wel nét dat beetje extra luxe geven aan de auto!

Automatisch te openen kofferbak

Het is steeds vaker standaard, maar als je de mogelijkheid hebt hiervoor te kiezen dan heb je er veel plezier van. De kofferbak openen door op een schakelaar op de sleutel te klikken, of door met jouw voet onder de bumper te bewegen. Dat scheelt nét dat beetje moeite als je met je handen vol tassen of een kratje boodschappen staat en moet balanceren om de kofferbak open te maken. Wel even opletten als de hond in de kofferbak niet kan wachten om eruit te springen!

Glazen schuifdak

In een tijd van airconditioning is het toch prettig meer licht en verse lucht in de auto te krijgen. Daarom is een glazen schuif-kanteldak een gewild extra bij auto’s. Het geeft de auto een mooiere uitstraling en bij inruil of tweedehands verkoop zie je de meerwaarde ervan terugkomen. Bedenk in eerste instantie aan het plezier dat je zelf van het (pseudo-) cabriogevoel zult hebben!

Verplichte en aangeraden accessoires

Als je de weg op gaat zijn er ook een aantal zaken die je in de auto moet hebben. En meestal zitten die ook al bij de auto. Denk daarbij aan een reflecterend vestje, gevarendriehoek, EHBO-setje, ruitenkrabber voor de winter en een ruitenwissertje.

Handige accessoires vaak in pakketten

Wat ook goed is om naar te kijken zijn de accessoirepakketten. Daarin zitten verschillende extra's gestopt en vaak tegen een aantrekkelijk tarief. Dus bijvoorbeeld voor klimaat (automatische airconditioning met voorruitverwarming bijvoorbeeld), navigatie (upgrade van het multimediasysteem met grotere schermen, navigatie of betere navigatie), achteruitrijassistent, of een sportief pakket met bredere wielen, extra spoilers en sportieve accenten in het interieur.  Je kunt hier best waardevolle deals uit halen omdat dit vaak gewilde extra's zijn die waarde toevoegen aan jouw nieuwe auto. Daarnaast kun je accessoires vaak goed gebruiken om te onderhandelen over een goede prijs.