Zakelijk en privé rijden met mobiliteitsbudget

trein

Een mobiliteitsbudget, ook wel mobiliteitsvergoeding genoemd, is een relatief nieuw fenomeen dat aan populariteit wint. Als alternatief voor het ontvangen van een auto van de zaak biedt rijden met mobiliteitsbudget meer mogelijkheden, flexibiliteit en overzicht voor werkgever en werknemer.

 

Een mobiliteitsvergoeding is een manier voor werkgevers om de verantwoordelijkheid voor werkvervoer neer te leggen bij de werknemer. Die krijgt een bepaald budget. De werknemer ontvangt iedere maand een zeker bedrag om de kosten voor woon-werkverkeer te vergoeden. 

Eigen keuze vervoer

De werknemer bepaalt de besteding van het geld zelf: of je ervoor kiest om een private leaseauto te nemen, of je fietst of je gaat met het openbaar vervoer. Dat maakt verder niet uit, zolang alle werkzaamheden maar klaar zijn. Het geld uit het budget dat je niet besteedt mag je als werknemer doorgaans in eigen zak steken. Blijkt het budget in een maand onvoldoende, dan betaalt de werknemer daar zelf voor.

Wanneer je kunt rijden met mobiliteitsbudget krijg van je werkgever – of de optie krijgt om deze te nemen in plaats van een leaseauto van de zaak – kun je deze in de basis gebruiken voor zakelijke doeleinden. Dit betekent echter niet dat je het geld moet gebruiken om een zakelijk leasecontract af te sluiten. Integendeel, omdat je als werknemer de verantwoordelijkheid krijgt, kun je ook een private-leasecontract afsluiten. Dus kun je een gloednieuwe auto leasen voor privégebruik, waarmee je ook zakelijke kilometers rijdt. De zakelijke kilometers die je met je private-leaseauto rijdt, kun je declareren voor 0,19 euro per gereden kilometer. 

Geen bijtelling met private-leaseauto

Een belangrijk voordeel van een mobiliteitsvergoeding voor de werknemer is het niet hoeven afdragen van fiscale bijtelling. Een leaseauto van de zaak wordt gezien als inkomen voor de werknemer. Deze betaalt daarover een bepaald percentage (22 procent of voor een elektrische auto in 2023 een gereduceerd tarief van 16 procent over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde, daarboven 22%) bijtelling dat opgeteld wordt bij het belastbare inkomen. (Bereken jouw bijtelling) Ontvang je een mobiliteitsvergoeding, dan betaal je dus minder inkomstenbelasting. Ook wordt er veelal milieubewuster omgegaan met het vervoer, omdat de werknemer bepaalt hoeveel er betaald wordt aan vervoer. De werknemer kiest zelf wat hij of zij met het geld doet. Je hoeft niet zomaar in een auto van de zaak te rijden. De werknemer kiest in vrijheid een private-leaseauto naar wens, zolang deze binnen het budget valt.

Voor de werkgever geeft rijden met mobiliteitsbudget meer overzicht over de financiën. Hij begroot iedere maand (of ieder jaar) een concreet bedrag om het woon-werkverkeer van de werknemers te regelen. Dit bedrag is constant, omdat eventuele extra kosten voor de rekening komen van de werknemer. De verantwoordelijkheid ligt ook niet bij de werkgever, maar bij de werknemer. 

Private Lease vergelijker