Private lease of auto van de zaak

Mercedes-Benz A-klasse L Sedan

Private lease of auto van de zaak zijn twee verschillende dingen, maar beide vormen van leasen hebben ook wat overeenkomsten. Bevind je je in een situatie waarin je voor beide leasevormen kan kiezen, dan is het goed om te weten wat beter bij jou past: private lease, of zakelijk leasen. 

Private lease

Bij private lease wordt de auto die jij rijdt gezien als eigendom, ook al heb je deze technisch gezien niet in bezit. De auto is immers van de leasemaatschappij, maar deze komt op jouw naam te staan. Dit betekent dat je wegenbelasting moet betalen. Het bedrag is opgenomen in de maandelijkse leaseprijs die je betaalt. Ook de verzekering, het onderhoud van de auto en eventuele pechhulp zijn hierbij onder meer inbegrepen. Bij private lease is er dus geen sprake van fiscale bijtelling. Wel moet je de brandstof, parkeerkosten, boetes en andere variabele uitgaven betalen. 

Wil je privé een auto leasen, dan kun je samen met de leasemaatschappij bepalen hoeveel kilometer je per jaar wil afleggen en voor hoeveel jaar je de auto wil rijden. Belangrijk om te weten is dat een private leasecontract geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), waardoor je leencapaciteit kan dalen. Dit kan gevolgen hebben voor wanneer je een hypotheek wil nemen. Private lease is vooral interessant voor mensen die wel een nieuwe auto willen rijden, maar niet het spaargeld hebben (of willen besteden) om een eigen auto te kopen.

Zakelijk leasen

Het kan natuurlijk ook dat je keus hebt tussen private lease of auto van de zaak. Hierbij is er sprake van loon in natura: de auto is van het bedrijf waarvoor jij werkt en geeft jou deze te leen, bijvoorbeeld om naar afspraken te rijden en van kantoor naar huis te gaan en vice versa. In tegenstelling tot private lease wordt zakelijk leasen niet gezien als eigendom, maar als inkomen. Het gevolg is dat je te maken krijgt met fiscale bijtelling als je meer dan 500 kilometer aflegt voor privégebruik. Dit is een vast bedrag dat bepaald wordt aan de hand van de catalogusprijs, de CO2-uitstoot en het bouwjaar van de auto. Het normale tarief is 22 procent, voor elektrische- en waterstofauto’s geldt een gereduceerd tarief van 16 procent (bij elektrische auto tot 30.000 euro in 2023). Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen, waardoor je meer inkomstenbelasting moet betalen. Daarvoor vind je op deze site de Bijtellingscalculator.

Als je een eigen bedrijf runt, is zakelijk leasen een mogelijkheid. In dit geval krijg je op een meer directe manier te maken met de voordelen ten opzichte van private lease. Zo kun je alle kosten die met/voor de auto worden gemaakt aftrekken van de winst, omdat deze gezien worden als bedrijfskosten. De auto staat dan ook niet op jouw persoonlijke titel, maar op naam van jouw bedrijf. Net als bij private lease heb je bij het leasen van een zakelijke auto een vast maandbedrag. Hierbij zijn de meeste kosten zoals verzekering en pechhulp inbegrepen. Ook kun je met een zakelijke leaseauto een tankpas nemen.

Private lease als zelfstandig ondernemer

Hierboven wordt uitgelegd dat je een auto van de zaak kunt rijden wanneer je een eigen bedrijf hebt, maar private lease is ook een optie voor zelfstandig ondernemers. In dit geval komt de auto op jouw persoonlijke titel te staan en dus niet op naam van het bedrijf. Daarmee ontloop je de fiscale bijtelling en gelden de gebruikelijke regels van private lease. De zakelijke kilometers die je met jouw private leaseauto maakt mag je declareren voor 0,19 euro per kilometer. Dit maakt private lease een interessant alternatief voor zelfstandig ondernemers. Een nadeel is dat je de btw niet kunt aftrekken, omdat het technisch gezien een privéauto is.

Daarnaast kun je bij het particulier kopen of leasen van een elektrische auto subsidie aanvragen (zo lang de voorraad strekt, dat wel weer) die het totaalplaatje nog wat aantrekkelijker kan maken!

Private lease of auto van de zaak

  • Bijtelling bij privégebruik zakelijke auto
  • Geen btw aftrekken bij private lease
  • Vaak meer keuze bij private lease
  • Zakelijke auto niet op persoonlijke titel
  • Rittenregistratie vereist bij zakelijke auto
  • Tankpas alleen bij zakelijke auto
  • BKR-registratie bij private lease
  • Subsidie voor een privé elektrische auto

Private Lease vergelijker