Waar let je op bij het kiezen van een bestelauto?

Bestelauto multitest

Er is flinke keuze tussen bestelauto’s en hoewel ze vaak redelijk basic zijn, bestaan er van een model vaak veel varianten. Waar moet je op letten bij het kiezen van een bestelauto?

Je koopt (of least) een bestelauto natuurlijk in eerste instantie voor de praktische bruikbaarheid. Hij moet dus voldoende laadruimte en laadvermogen hebben. Begin bij het kiezen van een bestelauto dus met het in kaart brengen van wat je aan laadruimte nodig hebt en ook hoe je erbij wilt komen.

Omvang en toegankelijkheid lading

Hoe groot zijn de spullen die je meeneemt? Zijn ze lang? Dan zul je moeten kiezen voor een grotere laadruimte. Zijn ze hoog? Ga dan voor grotere hoogte. Als de lading droog moet blijven, dan is een busje voor de hand liggend. Is het onhandig of moet je via de zijkant erbij kunnen, dan is een pick-up of laadbak nodig. Denk ook erover na hoe je erbij wilt kunnen. Is het een pallet die je in de laadruimte schuift (of twee)? Of wil je rekken aan de zijkant waar je tussen moet kunnen staan? Dan heb je ook een hoge uitvoering nodig. Misschien wil je zelfs de mogelijkheid hebben om in de bestelauto met een kleine werkbank te kunnen werken. Dat stelt allemaal eisen aan de ruimte die je wilt hebben in je bestelauto. Bij een gesloten bestelauto worden de lengtevarianten aangeduid met L1, L2 en L3, de hoogtevarianten met H1, H2 en H3. Je kunt dus een bestelauto hebben die L3H2 is: de langste variant en middenmaat qua hoogte.

Gewicht van de lading

Ook dit punt ligt voor de hand: hoe zwaar is de lading die je wilt meenemen? Een bestelbus mag maximaal 3.500 kilo zwaar zijn, inclusief de lading. Alleen, als je vaak zware lading meeneemt, zal met een groter laadvermogen ook de auto zelf zwaarder worden. Die balans kan soms spannend zijn, zeker als je naar het totale gewicht moet kijken. Dan moet je verschillende auto’s vergelijken op hun eigen gewicht en het laadvermogen. Een bestelauto die iets lichter is, kan wellicht nét dat beetje extra gewicht voor je meenemen.

Hoe ver moet je rijden?

Daarnaast speelt de afstand die je wilt rijden een rol. Moet je met je bus naar een klus aan de andere kant van het land of zijn het overwegend korte stukjes? Tegenwoordig is zelfs de standaarduitrusting van een bestelauto aanzienlijk beter voor elkaar dan vroeger maar wil je het luxe hebben, dan kan dat ook.

Dan de brandstof … of elektrisch?

Een paar jaar geleden kon je bij het kiezen van een bestelauto nog kiezen voor benzine of diesel. Er zijn tegenwoordig erg weinig busjes die op benzine rijden. Maar elektrisch is er als aandrijving bijgekomen. Hadden de eerste elektrische busjes een beperkte actieradius van soms nog geen 100 km, tegenwoordig kun je er letterlijk beter mee uit de voeten. Ook is de keuze inmiddels groter. Financieel is het ook aantrekkelijker gemaakt, doordat je bijvoorbeeld geen bpm betaalt, geen wegenbelasting en je als ondernemer aanspraak kunt maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Daarnaast zijn er nog lokale subsidies waar je wellicht aanspraak op kunt maken. Denk daarbij ook aan steden waar je regelmatig komt. En daarover gesproken: kijk ook verder vooruit. Immers: verschillende steden, waaronder Amsterdam, hebben al een milieuzone of gaan de stad over enkele jaren afsluiten voor auto’s die CO2 uitstoten.